Πλέον είναι οριστικό. Οι 8,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες diesel αυτοκινήτων της VW στην Ευρώπη που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο που επηρεάζεται από το σκάνδαλο χειραγώγησης εκπομπών της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν θα πάρουν καμία αποζημίωση.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Κομισιόν συμφώνησε με την VW σε μία “ντε φάκτο πρόσθετη εγγύηση” δύο ετών για τα μέρη του αυτοκινήτου που επηρεάζονται από την επιδιόρθωση τους, με τον CEO της VW Matthias Muller να ενημερώνει την Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ για το μέτρο αυτό, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αντιπρόσωποι της εταιρείας.

Η VW δεν κάνει λόγο για μία νομικά δεσμευτική εγγύηση, αλλά για ένα “μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης“. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μία ένδειξη ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα του αυτοκινήτου από τις αλλαγές που έγιναν στα αυτοκίνητα που έφεραν το παράνομο λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Η Κομισιόν επέμενε να αποζημιωθούν οι πελάτες της VW στην Ευρώπη εξ’ίσου, όπως οι Αμερικανοί πελάτες της, αλλά οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν τον στόχο τους που ήταν να υπάρξει μία πρόσθετη πληρωμή ή μία εθελοντική αποζημίωση. Η VW το μόνο που έδωσε ήταν μια πρόσθετη εγγύηση 2 ετών.

Στην περίπτωση αποζημιώσεων στην Ευρώπη αντίστοιχων με αυτών στις ΗΠΑ, για τις οποίες η VW πλήρωσε 10 δισ. δολάρια μόνο για τα 2.0 TDI αυτοκίνητά της, θα τίθετο σε κίνδυνο η ύπαρξη της εταιρείας, σύμφωνα με τον ίδιο τον CEO της VW, καθώς στις ΗΠΑ ήταν 500.000 τα αυτοκίνητα που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο σε σχέση με τα 8,5 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Συνολικά στις ΗΠΑ η VW έχει συμφωνήσει να πληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 25 δισ. δολάρια λόγω του Dieselgate.

Την ίδια ώρα, περίπου 220.000 Ολλανδοί και Βρετανοί ιδιοκτήτες των μοντέλων της VW που επηρεάζονται από το Dieselgate, προχωρήσουν σε ομαδική μήνυση κατά της γερμανικής εταιρίας, ζητώντας αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το Reuters, το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Harcus Sinclair και το ολλανδικό ίδρυμα “Stichting Volkswagen Car Claim” ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, μηνύοντας τη γερμανική εταιρία. Επίσης οι δύο τους έχουν έρθει σε επαφή και με άλλες οργανώσεις από χώρες της Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Τσεχία και οι Σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε μια μήνυση κατά της VW. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2019.