Κατατακτήριες GP Βραζιλίας 2017: Τρίτη pole για Bottas

Σχετικά άρθρα

Κατατακτήριες

Για τρίτη φορά στην καριέρα του, ο Valtteri Bottas θα ξεκινήσει από την pole position. Ο Φινλανδός ήταν ο ταχύτερος στις σημερινές κατατακτήριες και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Mercedes, αφού ο Lewis Hamilton βγήκε εκτός στο Q1, καταστρέφοντας την W08. Στη δεύτερη θέση θα βρεθεί ο Sebastian Vettel, με τον Kimi Raikkonen να είναι ο τρίτος ταχύτερος οδηγός.

Τον τέταρτο καλύτερο χρόνο έγραψε ο Max Verstappen, μπροστά από τους Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Fernando Alonso, Nico Hulkenberg, Carlos Sainz και τον Felipe Massa που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν οι κατατακτήριες:

Q1

Ο καιρός παρέμενε συννεφιασμένος και τα θερμόμετρα έδειχναν τους 18°C στον αέρα και τους 29°C στην άσφαλτο. Υπό την απειλή της βροχής, τα μονοθέσια βγήκαν γρήγορα έξω, αλλά η κόκκινη σημαία εμφανίστηκε δύο λεπτά από το ξεκίνημα. Υπεύθυνος ο Hamilton, ο οποίος βγήκε εκτός στη Στροφή 7, διαλύοντας την αριστερή πλευρά της W08. Οι κατατακτήριες είχαν τελειώσει για τον Βρετανό, έτσι θα ξεκινήσει από το πίσω μέρος του grid. Η τελευταία φορά που ο Hamilton δεν προκρίθηκε στο Q2 ήταν το Βελγικό Grand Prix του 2016.

Η πράσινη σημαία εμφανίστηκε στις 18:10 ώρα Ελλάδας και όλα τα μονοθέσια βγήκαν για να προλάβουν κάποια ενδεχόμενη βροχή. Ο Vettel ήταν με χρησιμοποιημένα μαλακά ελαστικά, όπως και ο Raikkonen, τη στιγμή που ο Bottas είχε την πολύ μαλακή γόμα. Η πρώτη θέση για τον μοναδικό οδηγό της Mercedes δεν άργησε να έρθει, αλλά ήταν μόλις 138 χιλιοστά ταχύτερος από τον Raikkonen. Ο Verstappen απάντησε με 1:09.9, αλλά ο Vettel βρήκε άλλα 170 χιλιοστά.

Οι χρόνοι βελτιωνόταν και ο Bottas ανέβηκε ξανά στην πρώτη θέση, αλλά ο Raikkonen ήταν 47 χιλιοστά ταχύτερος από τον συμπατριώτη του. Ο Ricciardo είχε αναρριχηθεί στην πέμπτη θέση, με τις Force India να είναι πίσω του και τον Alonso στην όγδοη θέση. Ο Vettel βελτίωσε τον χρόνο του, αλλά παρέμεινε στην τρίτη θέση, με πέντε λεπτά να μένουν για το τέλος.

Στα τελευταία λεπτά, οι οδηγοί εκτός δεκάδας βγήκαν για να διεκδικήσουν ή να διασφαλίσουν την είσοδό τους στο Q2. Ο Hulkenberg ανέβηκε στην έκτη θέση και ο Grosjean στην όγδοη. Ο Massa βελτίωσε για την τέταρτη θέση, ενώ αντίθετα εκτός έμειναν οι Wehrlein, Gasly, Stroll, Ericsson και Hamilton.

Q2

Οι ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους στο pit lane και οι οδηγοί βγήκαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να προλάβουν γύρους με τα slicks ελαστικά. Ο Bottas έγραψε την ταχύτερη επίδοση στο Interlagos, σπάζοντας για πρώτη φορά το 1:09. Ο Vettel ήταν ένα δέκατο πιο αργός και ο Raikkonen άλλο ένα δέκατο πίσω από τον team-mate του. Ο Verstappen στην τέταρτη θέση, ένα μπροστά από τον πέμπτο Ricciardo.

Ο Massa ήταν στην έκτη θέση, με τον Alonso να σπάει το 1:10 για την έβδομη θέση, μπροστά από τους Perez, Sainz και Ocon. Στο πεντάλεπτο για το τέλος, η δράση μειώθηκε σημαντικά, έτσι οι Ocon και Hartley βρήκαν την ευκαιρία να βγουν με άδεια πίστα και να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Στα τελευταία τρία λεπτά, όλοι οι οδηγοί πλην του Massa βγήκαν για τους τελευταίους τους γύρους.

Ο Hulkenberg σκαρφάλωσε στην έβδομη θέση, ρίχνοντας τον Alonso στην ενδέκατη, αλλά ο Ισπανός ανέβηκε αμέσως μετά έκτος. Ο Bottas βελτίωσε σε 1:08.6, αλλά ο Vettel σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:08.4, όσο ο Verstappen έπαιρνε την τρίτη θέση από τον Raikkonen. Πιο πίσω η μάχη για την είσοδο στο Q2 συνεχιζόταν.

Τελικά, εκτός έμειναν οι Ocon, Grosjean, Vandoorne, Magnussen και Hartley.

Q3

Ο Bottas βγήκε πρώτος, αλλά γρήγορα τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Ο Φινλανδός έγραψε το 1:08.4, όμως στη συνέχεια ο Vettel ήταν 82 χιλιοστά πιο γρήγορος από τον οδηγό της Mercedes. Ο Raikkonen προσπάθησε να απειλήσει τον Bottas, αλλά ήταν τρία δέκατα πιο αργός. Ο Verstappen πήρε την τέταρτη θέση, χωρίς να σπάσει το 1:09, ωστόσο ήταν 265 χιλιοστά πιο γρήγορος από τον πέμπτο Ricciardo.

Ο Perez ήταν πίσω από τις Red Bull, με τον Hulkenberg να βρίσκεται στη γνώριμή του έβδομη θέση, μπροστά από τους Alonso, Sainz και Massa, που δεν είχε σημειώσει ακόμα χρόνο. Όλοι τους επέστρεψαν στα pits, προκειμένου να τοποθετήσουν φρέσκα πολύ μαλακά ελαστικά και να βγουν για την τελευταία τους προσπάθεια.

Όλοι οι οδηγοί στην πίστα τα τελευταία δύο λεπτά. Οι οδηγοί προσπαθούσαν να βρουν τις ιδανικές αποστάσεις, ώστε να έχουν έναν καθαρό γύρο. Ο Raikkonen έγραψε μοβ στο πρώτο κομμάτι, αλλά ο Bottas ήταν ακόμα ταχύτερος. Ο Vettel ολοκλήρωσε τον γύρο του χωρίς να βελτιώνει το 1:08.3, αλλά ο Bottas με έναν πολύ καλό γύρο πήρε την pole position, αφήνοντας τις Ferrari στις θέσεις δύο και τρία.

Ο Verstappen παρέμεινε τέταρτος, με τον Ricciardo να είναι φανερά πιο αργός από τον team-mate του. Ο Perez ήταν ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Alonso, την ώρα που ο Hulkenberg ήταν ένα δέκατο ταχύτερος από τον Sainz. Τη δεκάδα κλείνει ο Massa.

Ο αυριανός αγώνας θα ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Ο γύρος το Bottas

Τα highlights

Δηλώσεις των οδηγών

Το ατύχημα του Hamilton στο Q1

Αποτελέσματα

Το grid της εκκίνησης

Θέση No Οδηγός Ομάδα Χρόνος
1 77 Valtteri Bottas Mercedes 1:08.322
2 5 Sebastian Vettel Ferrari 1:08.360
3 7 Kimi Raikkonen Ferrari 1:08.538
4 33 Max Verstappen Red Bull 1:08.925
5 11 Sergio Perez Force India 1:09.598
6 14 Fernando Alonso McLaren 1:09.617
7 27 Nico Hulkenberg Renault 1:09.703
8 55 Carlos Sainz Renault 1:09.805
9 19 Felipe Massa Williams 1:09.841
10 31 Esteban Ocon Force India 1:09.830
11 8 Romain Grosjean Haas 1:09.879
12 2 Stoffel Vandoorne McLaren 1:10.116
13 20 Kevin Magnussen Haas 1:10.154
14 3 Daniel Ricciardo Red Bull 1:09.330
15 94 Pascal Wehrlein Sauber 1:10.678
16 9 Marcus Ericsson Sauber 1:10.875
17 18 Lance Stroll Williams 1:10.776
18 28 Brendon Hartley Toro Rosso
19 10 Pierre Gasly Toro Rosso 1:10.686
20 44 Lewis Hamilton Mercedes

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...

Charles Leclerc: Θέμα χρόνου η Ferrari να αμφισβητήσει την Red Bull

Ο Charles Leclerc πιστεύει ότι η Ferrari είναι η ομάδα που έχει βελτιωθεί περισσότερο φέτος, θεωρώντας πως είναι "θέμα χρόνου" να αμφισβητήσουν την κυριαρχία...

Τρέχει στο GP Αυστραλίας ο Carlos Sainz

Ο Carlos Sainz θα επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά την επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας που έκανε το περασμένο Σάββατο, 9 Μαρτίου, στη...
Autoblog.gr