Η επόμενη γενιά αγωνιστικών “LMP1” ίσως βασίζεται σε αυτοκίνητα παραγωγής

Σχετικά άρθρα

Οι αγώνες ξεκίνησαν κυρίως ως αγώνες αντοχής, για να δείξουν δηλαδή ποιο αυτοκίνητο είναι πιο ανθεκτικό και καλοφτιαγμένο, μιας και τότε υπήρχε οτιδήποτε επωλείτο σε μαζική κλίμακα έπρεπε να είναι χρηστικό και αξιόπιστο. Αργότερα εμφανίστηκαν οι αγώνες ταχύτητας που και πάλι ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε διάρκεια σε σχέση με τα σημερινά τηλεοπτικά σπριντ. Σύντομα όμως οι αγώνες έγιναν ξεχωριστό άθλημα και έτσι φτιάχτηκαν και ξεχωριστά αυτοκίνητα, δηλαδή καθαρόαιμα αγωνιστικά. Όμως οι αγώνες αντοχής, όπως και οι αγώνες ράλλυ κράτησαν την επαφή με τα αυτοκίνητα δρόμου για αρκετά χρόνια και οι αγώνες ράλλυ την κρατούν ακόμη. Οι αγώνες αντοχής από την άλλη τουλάχιστον στις κορυφαίες κλάσεις, έχουν πρωτότυπα με τεχνολογία αντίστοιχη της F1, με την οποία αποτελούν και συγκοινωνούντα δοχεία, είτε πρόκειται για τεχνολογία είτε για ανθρώπινο δυναμικό.

Η συμβίωση με την F1 υπήρξε αρκετά άβολη τις τελευταίες δεκαετίες. Η FIA θέλει να είναι η F1 στην κορυφή και οτιδήποτε άλλο να τοποθετείτε από κάτω. Το κοινό πλέον δεν είναι τα ασκέρια που κατάκλυζαν τις πίστες κάνοντας τους αγώνες ολοήμερες γιορτές, αλλά είναι το τηλεοπτικό κοινό που προτιμάει ένα θέαμα με πιο συμπυκνωμένη δράση. Έτσι το πρωτάθλημα αντοχής κλυδωνίζεται από σοβαρά προβλήματα τα τελευταία 30 χρόνια, μη μπορώντας να βρει μια συνταγή που να λειτουργεί. Τα τελευταία χρόνια πήγαινε σχετικά καλά με αρκετούς κατασκευαστές σχετικά και αρκετό ανταγωνισμό, όμως πλέον θα μείνει μόνο η Toyota και κανείς δεν θέλει ένα πρωτάθλημα με χαρακτηριστικά ενιαίου.

Έτσι η FIA και η αυτοκινηστική λέσχη της δύσης (Automobile Club de l’Ouest), ήτοι το club που διοργανώνει τον 24ώρο αγώνα του Le Mans, αποκάλυψαν πως είναι σε συζητήσεις ανασύστασης της GT1 που πρωτοεμφανίστηκε πριν 20 χρόνια και απαιτούσε τα αυτοκίνητα να είναι παραγωγής, έστω και εξαιρετικά περιορισμένης. Δεν είναι βέβαιο ακόμα τίποτα αλλά η κατεύθυνση είναι πως ανάλογα με το όχημα θα υπάρχουν και διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα ή έρμα για να βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο ανταγωνισμού. Κλείνοντας να σημειώσω πως οι κανονισμοί αυτοί ετοιμάζονται για το 2020/21.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

O Sebastian Vettel ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές με την Porsche 963

Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Sebastian Vettel, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές με την Porsche 963 στο Motorland Aragon. https://youtu.be/9oOzlTadOak?si=0AApRaqg46XZn85F Ο Γερμανός συμπλήρωσε...

WEC: 1-2-3 η Porsche στο Κατάρ

Το απόλυτο έκανε η Porsche στον πρώτο αγώνα της σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, με την γερμανική εταιρία να κάνει το 1-2-3 στον αγώνα...