Η επαυξημένη πραγματικότητα δεν είναι μια νέα μόδα. Ένα στροφόμετρο θα μπορούσε να πει κανείς είναι επαυξημένη πραγματικότητα αφού μας παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με κάτι (τις στροφές του κινητήρα) από αυτές που μπορούμε να βιώσουμε μόνοι μας, από τον ήχο ή και τους κραδασμούς. Ok, ίσως έχω ξεχειλώσει αρκετά τον όρο, αλλά επί της ουσίας αυτό θέλει να κάνει η επαυξημένη πραγματικότητα, να μας παρέχει διακριτοποιημένες πληροφορίες και είναι από τα τεχνολογικά καλούδια που περιμένουμε να δούμε να διαδίδονται ευρέως την ερχόμενη δεκαετία.

Πριν όμως γίνουν καταναλωτικό αγαθό, όπως και πολλά άλλα πράγματα (πχ το GPS) χρησιμοποιήθηκε από την βιομηχανία και αρχικά στην πολεμική βιομηχανία συγκεκριμένα. Τεχνολογικοί γίγαντες επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά και η Porsche θέλει να αρχίσει να κεφαλαιοποιεί τις επενδύσεις στην επαυξημένη πραγματικότητα, δίνοντας παράλληλα και high tech εσάνς στο σέρβις της.

Στην ουσία ο τεχνικός που τα φοράει, “μοιράζεται” ό,τι βλέπει με τους προϊστάμενούς του, που τον καθοδηγούν στο σέρβις, παρέχοντάς του πληροφορίες που προβάλλονται πάνω στα γυαλιά, διαφορετικά θα μιλούσαμε απλώς για φορητές κάμερες. Το σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα και θα τεθεί σε εφαρμογή πρώτα σε ΗΠΑ και Καναδά το ερχόμενο έτος και τα πλεονεκτήματα είναι πως οποτεδήποτε κολλάει ο τεχνικός, υπάρχει στην άλλη άκρη της γραμμής ένας από το τμήμα υποστήριξης για να του δώσει την λύση.

Στην Ευρώπη οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές αλλά όταν μιλάμε για Βόρεια αμερική, ο πιο κοντινός γνώστης Porsche ίσως βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Επιπλέον έτσι θα παρακολουθείται και η διαδικασία σέρβις για να μην γίνονται παραλείψεις και να εξακριβώνονται οι δυσκολίες, πράγμα που μπορεί να βελτιώσει αρκετά την ποιότητα.

Θα μειωθεί ο χρόνος του σέρβις αφού ο υπολογιστής θα καθοδηγεί τον τεχνικό και δεν θα χρειάζεται να εγκαταλείψει το πόστο του για τα ελέγξει το manual ή να πάρει τηλέφωνο. Προσωπικά εικάζω πως ίσως αλλάξει και την διαδικασία εκπαίδευσης αφού ως τώρα αυτή περιελάμβανε σεμινάρια, ενώ τώρα θα μπορεί να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.