Όσο παράξενο και αν σου φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας ευρωπαϊκής μελέτης, οι φούρνοι μικροκυμάτων κάνουν κακό στο περιβάλλον, σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να είναι βολικοί για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κουζίνα, καθώς το ξεπάγωμα ενός κατεψυγμένου φαγητού και το ζέσταμά του μπορεί να αντικαταστήσουν την προετοιμασία ενός πολύπλοκου γεύματος ή δείπνου αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτές τις συσκευές.

Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Eνωση εκτιμάται ότι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο σχεδόν επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι τουλάχιστον 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 9,4 τεραβάτ ηλεκτρικού ρεύματος ανά ώρα, που ισοδυναμούν με την ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται από τρία μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλεχάντρο Γκαγιέγκο-Σμιντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος Science of the Total Environment, υπολόγισαν ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν 7,7 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 6,8 εκατομμυρίων οχημάτων.

Οι πωλήσεις φούρνων μικροκυμάτων κατέχουν τη μερίδα του λέοντος μεταξύ όλων των ειδών φούρνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αριθμός τους αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2020.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε γίνει έως τώρα ευρέως γνωστή η επίπτωσή τους στο περιβάλλον, γι’ αυτό οι ερευνητές ζητούν από τους καταναλωτές να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση αυτών των συσκευών, για παράδειγμα προσαρμόζοντας κάθε φορά τον χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το είδος του φαγητού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατασπατάληση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον και που επαυξάνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Μεσοσταθμικά μια τέτοια συσκευή χρησιμοποιεί 573 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού όσο διαρκεί η ζωή της (κατά μέσον όρο οκτώ χρόνια), δηλαδή όσο θα κάψει μια λάμπα LED των επτά βατ, αν μείνει αναμμένη συνεχώς για οκτώ χρόνια. Κι αυτό συμβαίνει παρόλο που στο 90% του χρόνου ζωής του ο φούρνος μικροκυμάτων παραμένει αδρανής.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτές οι αρνητικές συνέπειες των φούρνων μικροκυμάτων. Περιβαλλοντικό πρόβλημα, επίσης, αποτελούν τόσο τα χρησιμοποιούμενα υλικά κατά την κατασκευή των φούρνων όσο και τα απόβλητα όταν πετιούνται.

Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη και η εμφάνιση βελτιωμένων μοντέλων όπως εξάλλου και η πτώση των τιμών πώλησης οδηγούν τους καταναλωτές σε συχνότερη αλλαγή των φούρνων μικροκυμάτων τους, προτού καν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.

Ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1990 οι καταναλωτές κρατούσαν ένα φούρνο μικροκυμάτων επί δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, σήμερα με το ζόρι τον κρατούν για περισσότερα από επτά χρόνια.

Έτσι, ενώ το 2005 υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 184.000 τόνοι πεταμένων φούρνων μικροκυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως το 2025 τα στερεά απόβλητά τους θα έχουν φθάσει τις 185.000 τόνους (περίπου 16 εκατομμύρια πεταμένες συσκευές). Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως  για την αποφυγή των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, συνιστάται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σωστότερη χρήση εκ μέρους όσων ζεσταίνουν το φαγητό τους (ή «μαγειρεύουν») σε φούρνο μικροκυμάτων.