Λουκέτα στα πρατήρια με πειραγμένες αντλίες

Σχετικά άρθρα

To υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζει νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την αναστολή λειτουργίας εκείνων των πρατηρίων καυσίμων που εντοπίζονται με «πειραγμένες» αντλίες, πέρα από τις κυρώσεις στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τα πρατήρια και τους υπευθύνους τους.

Η ρύθμιση που αναμένεται να είναι έτοιμη το προσεχές χρονικό διάστημα, θα προβλέπει ότι εάν ένα πρατήριο εντοπιστεί με «πειραγμένες» αντλίες δεν θα μπορεί να ανοίξει πάλι πρατήριο στο ίδιο σημείο σε άλλο όνομα. Σημειώνεται ότι σήμερα αφαιρείται υποχρεωτικά και οριστικά η άδεια λειτουργίας και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον παραβάτη, στη σύζυγο και σε συγγενείς του μέχρι δευτέρου βαθμού.

Τι συμβαίνει σήμερα

Αυτό που συμβαίνει είναι να εκδίδεται νέα άδεια λειτουργίας για το πρατήριο σε κάποιον τρίτο και πλέον θα εφαρμοστεί η νέα πρακτική που θα εμποδίζει τη λειτουργία πρατηρίου στο ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους παραβάτες, καθώς πέραν του λουκέτου, θα υπάρχει και η ανάρτηση σχετικής είδησης για τον λόγο που το πρατήριο είναι κλειστό. Θα αναγράφεται δηλαδή ότι το πρατήριο θα παραμείνει κλειστό για τις μέρες που θα οριστεί από το πλαίσιο, διότι έκλεβε τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπ. Οικονομίας (η οποία ετοιμάζει τη ρύθμιση) δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονικό διάστημα της αναστολής. Ωστόσο έχει αποφασίσει πως σε αυτό το διάστημα θα αναρτάται επίσης πινακίδα στο σημείο, που θα αναφέρει πως το «λουκέτο» οφείλεται στο γεγονός ότι εντοπίσθηκαν «πειραγμένες» αντλίες – κατ’ ανάλογο τρόπο με την ένδειξη «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής» που μπαίνει σε όσα καταστήματα σφραγίζονται λόγω φορολογικών παραβάσεων. Για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της έχει ήδη ενημερώσει τους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών, η πλειονότητα των οποίων είναι σύμφωνη με την αυστηροποίηση του πλαισίου.

Το 14,5% των πρατηρίων έχει «πειραγμένες»αντλίες

Η κλοπή στην αντλία, ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν για μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων από αυτές που πραγματικά καταλήγουν στο ρεζερβουάρ, θεωρείται από τις πιο διαδεδομένες μορφές παραβατικότητας στην αγορά πετρελαιοειδών. Ενδεικτικό είναι πως, σε έρευνα που είχε διενεργήσει το φθινόπωρο του 2016 το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε πρατήρια στο λεκανοπέδιο της Αττικής, για λογαριασμό του ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος), είχαν βρεθεί «πειραγμένες» αντλίες στο 14,5% όσων εξετάστηκαν, δηλαδή περίπου σε 1 ανά 6. Σε ανάλογη έρευνα από το ΕΜΠ λίγους μήνες αργότερα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας και Αχαΐας, και πάλι για λογαριασμό του ΣΕΕΠΕ, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 10,83%.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyover. Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι τα έργα κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει...

Με πρόσθετες αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο

Με πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι οποίες προκαλούνται και από τους αργούς χρόνους...

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα. Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

Aλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα...