Αύξηση 4,3% θα δουν στο μισθό τους οι περίπου 120.000 εργαζόμενοι της Volkswagen στη Γερμανία από το Μάιο, καθώς επιλύθηκε μια διαμάχη που οδήγησε στις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρία από το 2004.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και το συνδικάτο IG Metall περιλαμβάνει μια εφάπαξ πληρωμή 100 ευρώ, βελτιώσεις στο εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της VW και το δικαίωμα για κάποιους εργαζόμενους να επιλέξουν περισσότερο χρόνο άδειας παρά περισσότερες αποδοχές.

Επιτρέπει επίσης να αυξηθούν προσωρινά οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων για ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο υπήρξε βασικό αίτημα των εργοδοτών στις πρόσφατες εργασιακές διαπραγματεύσεις καθώς έχουν αυξημένες παραγγελίες.

Η IG Metall είχε ζητήσει μισθολογική αύξηση 6% για τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της VW στη δυτική Γερμανία, αύξηση στις συντάξεις και την πρόσληψη περισσότερων ασκούμενων.

Ωστόσο, η VW, που βρίσκεται αντιμέτωπη με δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες και πρόστιμα για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων και σε τεράστιες επενδύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της που ακολούθησε, είχε απορρίψει τα αιτήματα ως υπερβολικά. Πρόσφερε αύξηση μισθών 3,5% και περαιτέρω αύξηση 2% για 30 μήνες.

Η αύξηση 4,3% που συμφωνήθηκε τώρα για μια περίοδο 27 μηνών αντανακλά τη συμφωνία που το IG Metall εξασφάλισε για περίπου 3,9 εκατ. εργαζομένους στο βιομηχανικό κλάδο της Γερμανίας αυτό το μήνα ύστερα από κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα.

Αυτή (η ομοιότητα) ήταν ένας σημαντικός στόχος για εμάς προκειμένου να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Volkswagen.

Παράλληλα, καταστήσαμε την Volkswagen σημαντικά πιο ελκυστική ως εργοδότη,

ανέφερε σε ανακοίνωση ο Καρλχάιντς Μπλέσινγκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen.

 • Smartass

  Στις 3 Οκτωβρίου 1990 ζήσαμε απίστευτες στιγμές.Την Γερμανική επανένωση.
  Το γκρέμισμα του τοίχου της ντροπής, το τέλος της Στάζι κλπ. Οι Scorpions τραγουδούσαν το Wind Of Change και πάει λέγοντας. Αλλα η Γερμανική επανένωση ήταν φιέστα για το υπόλοιπο κόσμο εκτός γερμανίας, αφού διαβάζω ότι:
  ”Η IG Metall είχε ζητήσει μισθολογική αύξηση 6% για τους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της VW στη <>, αύξηση στις συντάξεις και την πρόσληψη περισσότερων ασκούμενων”
  Δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι ρατσίστες από τους δυτικούς γερμανούς.
  https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

  • Scooby r22b

   Αρκετοί δυτικογερμανοί, ακόμη και σήμερα (και νεαροί-ές), όταν τους ρωτάς από που είσαι, ΤΟΝΊΖΟΥΝ το ΔΥΤΙΚΉ Γερμανία.
   Για να πω όμως την αλήθεια, το έχω συναντήσει και σε άλλους λαούς. :-(

  • George Liverpool

   Δεν εχω προσωπικη εμπειρια,αλλα νομιζω δεν ειναι ευκολο να ξεχαστουν γεγονοτα πολλων δεκαετιων,μεσα σε(ουτε)μια γενια.

  • Scooby r22b

   Αντιμετωπίζω συχνά τέτοια περιστατικά, μέχρι και οι βόρειοι Ρουμάνοι, το τονίζουν ότι είναι απ’το βορρά της Ρουμανίας.