Σε προχωρημένες συζητήσεις για να συγχωνευθούν με σκοπό να προκύψει μία νέα αυτοκινητοβιομηχανία, βρίσκονται η Renault με την Nissan. Σύμφωνα με αναφορές, η νέα συμφωνία θα βάλει τέλος στη μεταξύ τους συνεργασία και θα δημιουργήσει μία νέα ενιαία εταιρεία, η οποία θα διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ως μία ενιαία μετοχή.

Oι δύο πλευρές συζητούν με σκοπό μια συμφωνία στην οποία η Nissan θα έδινε στους μετόχους της Renault μετοχές της νέας εταιρείας ενώ οι μέτοχοι της Nissan θα λάμβαναν επίσης μετοχές στη νέα εταιρεία ως αντάλλαγμα, ανέφεραν οι πηγές και πρόσθεσαν ότι η νέα αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να διατηρήσει κεντρικά γραφεία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Γαλλία.

Η Renault σήμερα έχει 43% της Nissan, ενώ η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει 15% μερίδιο στη γαλλική επιχείρηση. Ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και στις δύο εταιρείες, είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων και αναμένεται ότι θα ηγηθεί της συνδυαστικής εταιρείας,

Σημειώνεται πάντως ότι η επίτευξη συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Η γαλλική κυβέρνηση κατέχει το 15% της Renault και μπορεί να είναι απρόθυμη να αποδυναμώσει τη θέση της. Τόσο η γαλλική όσο και η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν μια συμφωνία και μπορεί να έχουν ισχυρές απόψεις σχετικά με το που θα βρίσκεται η έδρα της ενιαίας εταιρείας.

Πάντως εκπρόσωπος της συμμαχίας Renault-Nissan δήλωσε ότι δεν σχολιάζει φήμες ενώ και ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωποι για την Yokohama, τη Nissan και τη Renault που εδρεύουν στην Ιαπωνία, επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Renault και Nissan βρίσκονται σε στρατηγική συνεργασία από το 1999 και σε αυτό το πλαίσιο μοιράζονται κινητήρες καθώς και πλατφόρμες που προορίζονται για μικρά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται με κοινή αρχιτεκτονική. Μέλος της συνεργασίας αυτής είναι και η Mitsubishi.