Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι την 1η Ιουνίου την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (…) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ,

ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει την 8η Μαρτίου την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το μέτρο εξαρχής τον Καναδά και το Μεξικό. Στο τέλος του Μαρτίου, εξαίρεσε επίσης προσωρινά την ΕΕ. Η ισχύς αυτής της αρχικής εξαίρεσης εξέπνεε σήμερα, 1η Μαΐου.

Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού, ο ρεπουμπλικάνος συνδέει την οριστική εξαίρεση των εισαγωγών τους από τους δασμούς με την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα. Η επί της αρχής συμφωνία είχε ανακοινωθεί την 28η Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Σεούλ αποδέχθηκε μια ετήσια ποσόστωση 2,68 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή το 70% του μέσου όρου των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών της τελευταίας τριετίας.

Ακόμη, η κυβέρνηση του Τραμπ ανέφερε ότι:

Ενέκρινε συμφωνίες επί της αρχής» με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, οι «λεπτομέρειες» των οποίων θα «οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

1Κομισιόν προς Τραμπ: Οριστική εξαίρεση Ε.Ε. και Γερμανίας από δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ απλώς παρατείνουν «την αβεβαιότητα της αγοράς» με την απόφασή τους να ισχύσει ως την 1η Ιουνίου η προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό.

Η αμερικανική απόφαση παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Η ΕΕ θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και οριστικά από τα μέτρα αυτά διότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Η αυξημένη παραγωγή στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου δεν προέρχεται από την ΕΕ. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η ΕΕ έχει συνεργαστεί σε όλα τα πιθανά επίπεδα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα της πρόσβασης στην αγορά», όμως έθεσε και τα όριά της: «Ως εταίρος και μακροχρόνια φίλος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε υπό καθεστώς απειλής.

Και η Γερμανία ζήτησε σήμερα «οριστική εξαίρεση» από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όμως εξακολουθεί να αναμένει την οριστική εξαίρεση από τους δασμούς,

ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Βερολίνο εκτίμησε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» η ΕΕ να συνεχίσει «τον διάλογο με τις ΗΠΑ» και διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συζητήσει με τα κράτη μέλη για τη στάση που πρέπει να τηρήσει».

«Ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου, κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. «Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές (…) και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.