Κρίσιμος είναι ο μήνας που διανύουμε όσον αφορά τις εξελίξεις για το μέλλον στη Formula 1, τόσο για το 2019 όσο και για το 2021, αφού θα πρέπει να οριστικοποιούν οι κανονισμοί για τις επόμενες μεγάλες αλλαγές. Κοιτάζοντας πρώτα το εγγύς μέλλον, οι ομάδες θα πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να αποφασίσουν για τους κινητήρες που θα χρησιμοποιούν την επόμενη χρονιά.

Η Red Bull αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό και η Renault ασκεί πίεση στην αυστριακή ομάδα, με τον Cyril Abiteboul να λέει πως θα πρέπει να σεβαστεί την προθεσμία της 15ης Μαΐου που έχει δοθεί από τη FIA. Το αφεντικό της Renault υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνουν παραγγελίες για τα εξαρτήματα των νέων κινητήρων, κάτι που δεν ήταν πρόβλημα πέρυσι, αφού ό,τι προοριζόταν για την Toro Rosso κατέληξε τελικά στη McLaren.

Πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Έχουμε έναν πολύ απλό λόγο, που είναι ότι χρειαζόμαστε να παραγγείλουμε εξαρτήματα. Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος τείνει να συγχέει αυτό που έγινε πέρυσι, όταν αλλάξαμε αργά πελάτες, αλλά απλώς ανταλλάξαμε πελάτες. Οπότε, ουσιαστικά αποφασίσαμε να διαθέσουμε τους κινητήρες που είχαμε κατασκευάσει για την Toro Rosso στη McLaren, αλλά είχαμε παραγγείλει ήδη τα μέρη του κινητήρα. Πρέπει να παραγγείλω τώρα τα βασικά στοιχεία για τους κινητήρες του 2019, οπότε να πάρω δύο ή τρία;

Ειλικρινά, το συζήτησα αυτό με τη Red Bull αρκετά συχνά. Δεν είναι ότι θέλουμε να είμαστε αμήχανοι, δεν υπάρχει καμία τέτοια τακτική, αλλά πρέπει να καθορίσουμε την ποσότητα. Γι’ αυτό και υπάρχουν οι αθλητικοί κανονισμοί, και ό,τι συζητήσαμε με τη FIA όσον αφορά την προμήθεια στις πελατειακές ομάδες. Συμφωνήσαμε για προθεσμία μέχρι τον Μάιο, επειδή αυτή είναι η ζωή του project. Η Red Bull θα πρέπει να το αντιμετωπίσει αυτό.

Ο Γάλλος λέει πως μια ενδεχόμενη ρήξη της συνεργασίας με την RBR δε θα ήταν πρόβλημα, καθώς η σχέση τους με τη McLaren είναι στενή και θεωρεί ότι θα συνεχίσει πέρα του 2020.

Είναι σημαντικό να έχουμε έναν πελάτη. Δε θα ήθελα να χάσουμε και τους δύο πελάτες, πραγματικά όχι, αλλά είναι κι ένας από τους λόγους για ό,τι έχουμε κάνει με τη McLaren, που έχουν ένα συμβόλαιο μέχρι το 2020. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τη McLaren για το τι μπορούμε να κάνουμε μετά από αυτό, επειδή υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα μαζί. Αλλά, ειλικρινά, δεν είναι πρόβλημα να έχουμε μόνο έναν πελάτη αντί για δύο.

Η ομάδα του Milton Keynes έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με την Honda, ενώ αυτές θα επαναληφθούν στα πλαίσια του Ισπανικού Grand Prix.