Η Κίνα σε μία απόδειξη της πρόθεσή της να καταλήξει σε συμβιβασμό με τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου, ανακοίνωσε και επισήμως ότι ανοίγει περισσότερο την τεράστια αγορά της σε ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, μειώνοντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τους δασμούς στις εισαγωγές.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές των περισσότερων οχημάτων θα μειωθούν στο 15% από 25% από την 1η Ιουλίου. Ένας μικρός αριθμός εισαγόμενων φορτηγών θα επιβαρύνεται με δασμούς 20%. Επιπλέον οι δασμοί στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μειωθούν στο 6% από περίπου 10% σήμερα.

Η κίνηση ωφελεί τα μέγιστα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, από την αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και τις παραδοσιακές δυνάμεις του Ντιτρόιτ έως τις ιαπωνικές Τοyota και Nissan. Ο μεγαλύτερος ωφελημένος, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι οι γερμανικές κατασκευάστριες πολυτελών αυτοκινήτων, BMW, Daimler και Audi, καθώς ο όγκος των πωλήσεών τους είναι ήδη αρκετά μεγάλος στην κινεζική αγορά.

Οι κινήσεις “θα προωθήσουν την μετατροπή και την αναβάθμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών”, τόνισε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο που διεξάγονται εμπορικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με στόχο να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.