Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι δέχτηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη έτσι την ευθύνη της για την υπόθεση του παράνομου λογισμικού στους diesel κινητήρες των οχημάτων της.

Η εισαγγελία του Braunschweig απέδειξε τις παραλείψεις της εταιρείας στο θέμα αυτό και την διέταξε την επιβολή του προστίμου εξαιτίας της ύπαρξης “ανεπίτρεπτων λειτουργιών λογισμικού” σε 10,7 εκατομμύρια οχήματα που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 2007 και του 2015, ανέφερε η Volkswagen.

Η Volkswagen αποδέχτηκε την απόφαση και δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή “αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα” για να ξεπεραστεί η κρίση των τελευταίων ετών, ενώ η απόφαση αυτή της VW χαρακτηρίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές ως “πράξη υπευθυνότητας”.

Το πρόστιμο αφορά την παραβίαση της υποχρέωσης εποπτείας της γραμμής παραγωγής, ως απόρροια της παραποίησης των αποτελεσμάτων στους ελέγχους εκπομπής ρύπων.

Το 2015 η εταιρεία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων. Συνολικά, η εταιρεία είχε εγκαταστήσει αυτό το λογισμικό σε 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλον τον κόσμο. Έτσι, τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν εντός των ορίων για εκπομπή επικίνδυνων ρύπων όταν ελέγχονταν στο εργαστήριο, αλλά όταν κυκλοφορούσαν στον δρόμο ξεπερνούσαν αυτά τα όρια κατά 40 φορές.

Η καταβολή του προστίμου βάζει τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Πολλοί Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της Bosch.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη επίσης εναντίον του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της VW,Martin Winterkorn, του διαδόχου του στη θέση αυτή Matthias Muller και του νυν προέδρου της εταιρείας Herbert Diess. Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων και ο Winterkorn που κατηγορείται για «απάτη» και «συνωμοσία».

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, η VW έχει κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα άνω των 30 δισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, καθώς η αποκάλυψη του σκανδάλου τον Σεπτέμβριο του 2015 στις ΗΠΑ, έφερε στο φως αμαρτίες πολλών ετών.