Φέτος η Lamborghini γιορτάζει τα 50στα της γενέθλια και για να το γιορτάσει ανέθεσε στο τμήμα αναπαλαίωσης της, το Lamborghini Polo Storico, να φέρει στην αρχική τους κατάσταση μια Islero και μια Espada.

Τα αυτοκίνητα ανήκουν στο μουσείο της Lamborghini, με την Islero να είναι μια από τις 225 που κατασκεύασε η Lamborghini το διάστημα μεταξύ 1968 και 1970. Κίνηση παίρνει από έναν V12 4,0-λίτρων κινητήρα απόδοσης 340 ίππων, που έδιναν τελική ταχύτητα 250 χλμ/ώρα. Η εταιρία κατασκεύασε και 70 Islero S που απέδιδαν 350 άλογα και είχαν τελική ταχύτητα 260 χλμ/ώρα.

Η Espada κατασκευάστηκε σε 1.226 μονάδες και ήταν τόσο το πρώτο τετραθέσιο μοντέλο της ιταλικής φίρμας, όσο και το πρώτο αυτοκίνητό της που προσφερόταν με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Κίνηση παίρνει από έναν V12 4,0-λίτρων κινητήρα με διπλούς εκκεντροφόρους και έξι διπλά καρμπιρατέρ, απόδοσης 325 και 350 ίππων.

Ως μέρος των εορτασμών των 50 χρόνων της εταιρίας, τα αυτοκίνητα συμμετείχαν σε μια περιοδεία που διοργάνωσε η Lamborghini στη κεντρική Ιταλία το διάσημα μεταξύ 7-11 Σεπτεμβρίου. Τα αυτοκίνητα κάλυψαν 800 χιλιόμετρα κάνοντας στάσεις στη Τοσκάνη και στην Sant’Agata Bolognese, στην έδρα της εταιρίας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Lamborghini έδωσε και τρία βραβεία. Το πρώτο δόθηκε σε έναν ιδιοκτήτη μιας Espada που από το 1973 έως και το 1977 την χρησιμοποιούσε ως καθημερινό αυτοκίνητο για να πάει στη δουλειά του και να μεταφέρει τα παιδιά του στο σχολείο. Το αυτοκίνητο αποκαταστάθηκε πρόσφατα και θα παραμείνει στον σημερινό ιδιοκτήτη του, ο οποίος νοιώθει το αυτοκίνητο ως μέρος της οικογένειας του.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε σε μια άλλη Espada επειδή ο ιδιοκτήτης της, την οδήγησε από το Όσλο μέχρι την Ιταλία κάνοντας 6.000 χλμ, ενώ το τρίτο δόθηκε σε μια Islero S του 1968 που ένας Άγγλος το οδηγεί κάθε χρόνο από το σπίτι του στην Αγγλία στην Ιταλία για να κάνει σέρβις.