Ο Elon Musk ήρθε σε συμφωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ώστε η δεύτερη να αποσύρει την μήνυσή της. Ο Musk θα πληρώσει 20 εκατ. δολάρια πρόστιμο, άλλα τόσα η Tesla, με χρήματα αυτά να “διανεμηθούν στους ζημιωμένους επενδυτές με διαδικασία που έχει εγκριθεί από το δικαστήριο”, ενώ παράλληλα ο Musk θα παραιτηθεί από την θέση του προέδρου της Tesla μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Θα παραμείνει ωστόσο CEO της.

Την θέση του προέδρου της Tesla θα την αναλάβει ένας νέος ανεξάρτητος άνθρωπος, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί. Η συμφωνία αναφέρει πως ο Musk δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Tesla για 3 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως μετά το τέλος των 3 ετών “τιμωρίας”, ο Musk θα μπορούσε να επανεκλεγεί ξανά πρόεδρος της Tesla.

Παράλληλα, η SEC κατηγόρησε την Tesla πως απέτυχε να ελέγχει τα tweets του Musk, παρότι η εταιρία είχε ενημερώσει τους επενδυτές της πως ο λογαριασμός του Musk στο Twitter χρησιμοποιείται ως “μέσο ανακοίνωσης σημαντικών πληροφοριών για την Tesla”. Η SEC κατηγορεί ουσιαστικά της Tesla πως δεν ελέγχει τα tweets του Musk για να διασφαλίσει ότι αυτά συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Η Tesla επίσης συμφώνησε να διορίσει δύο νέους ανεξάρτητους διευθυντές στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να δημιουργήσει και μια επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών και να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετους ελέγχους και διαδικασίες για την επίβλεψη των επικοινωνιών του Musk.

H SEC κατηγόρησε τον Musk για δηλώσεις που παραπλάνησαν τους επενδυτές με tweet που είχε κάνει στις 7 Αυγούστου, αναφέροντας αναληθώς ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την απόσυρση της εταιρείας του από το χρηματιστήριο.