Ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ενέκρινε τον συμβιβασμό μεταξύ του Elon Musk και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κλείνοντας έτσι την περιπέτεια που δημιούργησε το tweet του Musk που έγραφε πως η Tesla θα βγει από το χρηματιστήριο, με τον ίδιο να είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Το κόστος του συγκεκριμένου tweet σε ότι έχει να κάνει με στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πλησιάζει τα 12 δισ. δολάρια από τις 6 Αυγούστου, μία ημέρα πριν ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας δηλώσει μέσω Twitter ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο, πληρώνοντας 420 ευρώ ανά μετοχή.

Η κεφαλαιοποίηση της Tesla κινείται σήμερα κοντά στα 46 δισ. δολάρια, ενώ στις 6 Αυγούστου κινείτο περί τα 58 δισ. Μετά το tweet του Musk, η μετοχή της εταιρείας είχε πραγματοποιήσει άλμα, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει για λίγο τα 65 δισ. δολάρια.

Μετά την έρευνα που ξεκίνησε η SEC με αφορμή το tweet, ο συμβιβασμός που επήλθε με τον Musk περιελάμβανε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της εταιρείας για 3 χρόνια και την πληρωμή εκ μέρους του, προστίμου της τάξης των 20 εκατ. δολαρίων. Ο συμβιβασμός περιλαμβάνει έλεγχο από μέρους της εταιρείας στις επικοινωνίες του CEO της, μεταξύ αυτών και των tweet του, με την Tesla να καταβάλει και αυτή επιπλέον πρόστιμο ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Ο Musk είχε κατηγορηθεί ότι παραπλάνησε τους επενδυτές και παραβίασε τη νομοθεσία κάνοντας λόγο για “εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”. Αργότερα είχε κάνει λόγο για το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είχε αγοράσει μέσω χρηματιστηρίου ποσοστό περί το 5% της Tesla, ωστόσο το fund αργότερα ανακοίνωσε επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην ανταγωνίστριά της Tesla, Lucid Motors.