Ο πρώτος κινητήρας χωρίς εκκεντροφόρους και ψηφιακές βαλβίδες

Σχετικά άρθρα

Μετά τα καρμπιρατέρ και τα χειροκίνητα κιβώτια, οι εκκεντροφόροι φαίνεται πως θα αποτελέσουν το επόμενο θύμα του χρονοντούλαπου της ιστορίας. Η Koenigsegg, μέσω της αδελφής εταιρίας FreeValve, έχει ήδη παρουσιάσει και τοποθετήσει στο κινεζικό Qoros τον πρώτο κινητήρα χωρίς εκκεντροφόρους. Και έπεται συνέχεια.

Η βρετανική εταιρία ανάπτυξης τεχνολογιών Camcon Automotive, ανακοίνωσε πως έχει ετοιμάσει την δική της πρόταση με το όνομα “Intelligent Valve Actuation”. Είναι ο πρώτος κινητήρας που δεν έχει εκκεντροφόρους ενώ φέρει πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα βαλβίδων, κάτι που προσφέρει “πρωτοφανή έλεγχο στον κύκλο καύσης“, όπως αναφέρει η εταιρία.

H αρχή λειτουργίας είναι παρόμοια με το σύνολο της Koenigsegg, χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρικό επενεργητή σε κάθε βαλβίδα (ή ανά ζεύγος βαλβίδων, αναλόγως αριθμού κυλίνδρων) για τη διαχείριση του καύσιμου μείγματος, αλλά και έναν έξυπνο υπολογιστή. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, το βύθισμα, ο χρονισμός και η διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων είναι ανεξάρτητος για κάθε ένα εξάρτημα, χαρίζοντας στον βενζινοκινητήρα “την κατανάλωση και την οδηγησιμότητα ενός ντίζελ, με πολύ υψηλότερο όριο περιστροφής και πολύ χαμηλότερες εκπομπές ρύπων”.

Ήδη η Jaguar με τη Land Rover συνεργάζεται με την Camcom Automotive με την παροχή οικονομοτεχνικής υποστήριξης, για τις εργαστηριακές και τις δοκιμές δρόμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Camcon, το project αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας ή τριετίας. Η εταιρία εστιάζει κυρίως στις αγορές της Άπω Ανατολής, της Κορέας και της Κίνας.

Ήδη η εταιρία έχει κάνει δοκιμές με τον κινητήρα της τοποθετημένο σε έναν πάγκο δοκιμών. Σε άμεση σύγκριση με έναν Ingenium κινητήρα της Jaguar, ο κινητήρας της Camcon με τις ψηφιακές βαλβίδες ήταν κατά 7,5% πιο αποδοτικός. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του κινητήρα, αυτό είναι μόνο η αρχή, μιας και οι ψηφιακές βαλβίδες μπορούν να κάνουν τον κινητήρα να λειτουργεί ως δίχρονος, αλλά και σε κάτι που η εταιρία ετοιμάζει δωδεκάχρονος, αναλόγως εάν ο οδηγός χρειάζεται περισσότερη ισχύ, ή ταξιδεύει με άνεση σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Η Camcon πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν οφέλη και στα υβριδικά αυτοκίνητα που διαθέτουν starrt/stop, επειδή μπορεί το σύστημά της να ανοίξει πλήρως της βαλβίδες για την επανεκκίνηση του κινητήρα, κάτι που σημαίνει λιγότερη ενέργεια.

ΠηγήNew Atlas

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα