Οι διαφορές ανάμεσα στο AWD και στο 4WD

Σχετικά άρθρα

Ο Jason Fenske του Engineering Explained μας εξηγεί με τον δικό του τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στο AWD και στο 4WD σύστημα τετρακίνησης.

Στο 4WD η ισχύς μεταφέρεται από τον κινητήρα, στο κιβώτιο ταχυτήτων, γνωστό και ως transfer case. Αυτό το σύστημα κατανέμει την ισχύ μεταξύ του εμπρόσθιου και πίσω άξονα, έτσι ώστε η ροπή να μεταφέρεται ομοιόμορφα σε κάθε τροχό, γι’αυτό και χρησιμοποιείται στα σύγχρονα αυθεντικά τζιπ, ώστε να αντιμετωπίσουν σχεδόν οποιοδήποτε εμπόδιο εκτός δρόμου. Δεν είναι όμως το τέλειο σύστημα.

Όταν το transfer case κατανέμει ομοιόμορφα την ισχύ, εξασφαλίζει ότι κάθε τροχός γυρίζει με την ίδια ταχύτητα. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα όταν θέλεις να στρίψεις, και αυτό γιατί όταν ένα αυτοκίνητο στρίβει, ο εσωτερικός τροχός πρέπει να γυρίσει πιο αργά από τον εξωτερικό τροχό, καθώς αυτός καλύπτει μεγαλύτερο τόξο. Αν δεν γίνεται αυτό, ο εσωτερικός τροχός χάνει έλξη και γυρίζει ελεύθερα.

Από την άλλη, το AWD είναι ένα αρκετά πιο σύγχρονο σύστημα, και αρκετά πιο περίπλοκο. Συναντάται σχεδόν παντού, από supercars όπως τα σύγχρονα SUVs, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται το AWD ως σύστημα “αυτοκινήτου”, ενώ το 4WD ως σύστημα “φορτηγού”. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ 4WD και AWD είναι ότι ένα σύστημα κίνησης AWD είναι σχεδόν πάντα σε λειτουργία, και χρησιμοποιεί συμπλέκτες για την μεταφορά της δύναμης, ενώ το 4WD χρησιμοποιεί μηχανικές ενώσεις.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...