Με έως 10 χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο Carlos Ghosn

Σχετικά άρθρα

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την χθεσινή αποκάλυψη των οικονομικών παραπτωμάτων του προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn, ενώ ταυτόχρονα έρχονται στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις για την δράση του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιαπωνικών μέσων, ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, έκανε γνωστό ότι τo “σήμα” για τον έλεγχο του Ghosn ήρθε από ένα μέλος της νομικής υπηρεσίας της Nissan και οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις δείχνουν ότι ο Ghosn πλήρωσε μεγάλα ποσά από τα ταμεία της Nissan για κατοικίες σε τέσσερις πόλεις στον κόσμο, στις οποίες, όμως, η ιαπωνική εταιρεία δεν είχε παρουσία, έτσι ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη κατοικιών για τον πρόεδρο.

Οι εισαγγελείς του Τόκιο επιβεβαίωσαν ότι ο Ghosn δεν δήλωσε συνολικά 5 δισ. γιεν (38,8 εκατ. ευρώ) σε διάστημα πέντε χρόνων, από τον 2011, αν και σύμφωνα με τους ίδιους το ύψος του συνολικού ποσού μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι με βάση μια εσωτερική έρευνα που διερεύνησε για αρκετούς μήνες πιθανές ανάρμοστες πρακτικές του Ghosn και του εκπροσώπου του Greg Kelly, ανακάλυψε τα παραπάνω παραπτώματα, με την Nissan να δηλώνει πως συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές της Ιαπωνίας.

Οι κατηγορίες που φέρεται να βαρύνουν τον Ghosn μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Η Nissan κατέβαλε “τεράστια ποσά” για να παράσχει στο Ghosn κατοικίες εκτός Ιαπωνίας, σύμφωνα του ρεπορτάζ του NHK.
  • Οι κατοικίες, που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν είχαν “νόμιμο επιχειρησιακό λόγο” και ο Ghosn δεν πλήρωνε ούτε μέρος του ενοικίου.
  • Η Nissan δεν δημοσίευσε στις επίσημες εκθέσεις της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ότι είχε παράσχει στο Ghosn τα συγκεκριμένα σπίτια.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό μέσο Nikkei, που επικαλείται αξιόπιστη πηγή, ο Ghosn μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει και χρήματα που προορίζονταν για επενδύσεις της εταιρίας, ώστε τελικά να αγοράσει ακίνητα για τον εαυτό του μέσω offshore εταιριών. Ο Ghosn αν καταδικαστεί στην Ιαπωνία για τα παραπάνω οικονομικά του παραπτωμάτων, απειλείται με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια.

Τέλος, η ιαπωνική εφημερίδα Asahi ήταν η πρώτη που δημοσιοποίησε την είδηση της σύλληψης, καθώς έδωσε φωτογραφίες ενός ιδιωτικού τζετ με αριθμό αναγνώρισης N155AN, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι εισαγγελείς λίγο μετά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ghosn δεν φαίνεται στο πλάνο, με τον ακριβή τρόπο και τόπο σύλληψης του να μην έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα. Το μέγιστο, όμως, που μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση είναι 23 ημέρες. Δημοσιεύματα θέλουν τους εισαγγελείς της Ιαπωνίας να κατηγορούν επίσημα τον Ghosn την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Συνεργασία Nissan και Honda στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Nissan και η Honda ανακοίνωσαν σήμερα πως υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των...

Ολοκληρώνεται φέτος η παραγωγή του Nissan GT-R

Η R35 γενιά του Nissan GT-R βρίσκεται στην παραγωγή από το 2007 και δημοσίευμα από την Ιαπωνία θέλει φέτος να ολοκληρώνεται η παραγωγή του....

Ανάκληση για 31.896 Nissan Qashqai

Η Nissan ανακαλεί 31.896 Qashqai που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2021 και 2022 επειδή ο αισθητήρας αφής στο τιμόνι μπορεί να έχει τοποθετηθεί λάθος και ανιχνεύει...
Autoblog.gr