Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας, αποφάσισε πως η Mitsubishi πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για υποχρεωτική εργασία σε 11 νοτιοκορεάτες εργάτες, οι οποίοι εργάστηκαν για λογαριασμό της στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά αποφάσεων που αναμένεται να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία παραμένουν παγερές επί σειρά ετών εξαιτίας διαφόρων διενέξεων, ιστορικών και εδαφικών, που απορρέουν από την αποικιακή κυριαρχία της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο (1910-45), η οποία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την καταναγκαστική εργασία και τη σεξουαλική δουλεία την περίοδο του πολέμου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Σεούλ, περίπου 780.000 Κορεάτες είχαν υποχρεωθεί σε καταναγκαστική εργασία από την Ιαπωνία στη διάρκεια της 35ετούς κατοχής, χωρίς να περιλαμβάνονται οι γυναίκες που υποχρεώθηκαν σε σεξουαλική δουλεία από τα ιαπωνικά στρατεύματα.

Ανάμεσα σε εκείνους που υποχρεώθηκαν να εργαστούν στα εργοστάσια ιαπωνικών εταιρειών, έξι επιζώντες κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Mitsubishi Heavy Industries το 2000 ζητώντας αποζημίωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ επικύρωσε σήμερα την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου με την οποία η εταιρεία καλείται να αποζημιώσει καθέναν από τους ενάγοντες, για μη καταβληθέντες μισθούς, αποζημίωση ύψους περίπου 71.197 δολαρίων.

Το ίδιο δικαστήριο, με απόφασή του σχετικά με μια άλλη, παρεμφερή υπόθεση κάλεσε σήμερα την Mitsubishi να αποζημιώσει με 89.300 δολάρια έως σχεδόν 194.000 δολάρια, μια ομάδα πέντε ανθρώπων για καταναγκαστική εργασία στη διάρκεια του πολέμου στα εργοστάσιά της.

Και οι δύο αυτές ομάδες εναγόντων είχαν καταθέσει αγωγές σε δικαστήριο της Σεούλ έπειτα από την απόρριψη των αγωγών τους με τις οποίες διεκδικούσαν αποζημιώσεις από ιαπωνικά δικαστήρια. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, 7 άνδρες και 4 γυναίκες, εργαζόταν σε εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών και αεροσκαφών το 1944.

Η Ιαπωνία ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα των θυμάτων σε αγωγή είχε παρέλθει με βάση τη Συνθήκη του 1965 με την οποία η Σεούλ και το Τόκιο απεκατέστησαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς εγκρίνοντας και ένα πακέτο αποζημιώσεων ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιδόματα και φθηνά δάνεια.

Αλλά πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στη Σεούλ –περιλαμβανομένων των σημερινών αποφάσεων– υποστήριξαν ότι η καταναγκαστική εργασία για τις ιαπωνικές εταιρείες δεν περιλαμβάνεται στην αμφιλεγόμενη συνθήκη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας στο τέλος του προηγούμενου μήνα κάλεσε την Nippon Steel & Sumitomo Metal να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 89.300 δολαρίων σε τέσσερις ενάγοντες για καταναγκαστική εργασία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή του Τόκιο.