Σήμερα, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου οι εισαγγελείς του Τόκιο απήγγειλαν και επισήμως κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο της Nissan, Carlos Ghosn, στο διευθυντικό στέλεχος της Nissan, Greg Kelly, o οποίος βοήθησε τον Ghosn, αλλά και στην ίδια την Nissan.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος της Nissan κατηγορείται για οικονομικές παραβάσεις, ενώ ο Kelly κατηγορείται πως τον βοήθησε. O Ghosn που συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου, κατηγορείται επισήμως για απόκρυψη εισοδήματος κατά το ήμισυ για τις απολαβές του από τη Nissan επί πέντε έτη αρχής γενομένης από το 2010. Η συνολική του αποζημίωση για τις θέσεις που κατείχε ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια γεν, 77 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης στην Nissan ως οντότητα, καθώς η εισαγγελία του Τόκιο έκρινε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία φέρει επίσης ευθύνη, καθώς αυτή παρέδιδε τις επίμαχες δηλώσεις εισοδήματος στους αρμόδιους εποπτικούς φορείς. Η Nissan δήλωσε πως συνεργάζεται πλήρως με τις δικαστικές αρχές. Οι Ghosn και Kelly παραμένουν υπό κράτηση χωρίς να έχει οριστεί εγγύηση.

Ghosn και Kelly αρνούνται τις κατηγορίες και αν τελικά οι δύο άνδρες κριθούν ένοχοι, τότε θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με 10 χρόνια φυλάκισης και με πρόστιμο 10 εκατ. γιεν (78.000 ευρώ). Η Nissan θα μπορούσε να πληρώσει πρόστιμο 700 εκατ. γιεν (5,45 εκατ. ευρώ).