Δύο -περίπου- εβδομάδες πριν ανακοινωθεί επίσημα η επιστροφή του Robert Kubica στην Formula 1 ως οδηγός της Williams Racing, είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Πολωνός είχε δύο προτάσεις στα χέρια για το 2019. Μια από την Williams ως επίσημου οδηγού και μια από τη Ferrari ως οδηγός εξέλιξης της, καθώς από την Scuderia αποχώρησαν οι Daniil Kvyat και Antonio Giovinazzi.

Τελικά, ο 34-χρονος Kubica επέλεξε το πρώτο, αλλά σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να απορρίψει την πρόταση της ιταλικής ομάδας, λέγοντας:

Ήξερα τι θα ήθελα να κάνω, αλλά μερικές φορές τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από ό,τι φαίνεται στους έξω. Είχα μια ευκαιρία που νομίζω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και δεν ήταν εύκολο να πω όχι. Τελικά, είμαι οδηγός αγώνων -παρόλο που δεν έχω αγωνιστεί για πολύ καιρό- και αυτή η νοοτροπία αγώνων κέρδισε. Είμαι χαρούμενος που πήρα αυτή την απόφαση, επειδή είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Ο Kubica πιστεύει ότι είναι έτοιμος για την επιστροφή του στην F1 και να ξεκινήσει μια δεύτερη φάση στην καριέρα του, τονίζοντας:

Δεν είναι εύκολο να γίνεις οδηγός της F1, δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους ότι μπορείς να το κάνεις και να καθιερωθείς σε ένα paddock της F1. Πρέπει να κάνεις πολλά, γιατί το πέρασα πριν από 12 χρόνια και τελικά είπα ότι νομίζω ότι έχω την ενέργεια να το ξανακάνω. Δεν ανησυχώ ούτε φοβόμουν αυτήν την πρόκληση, και νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Έχω μια μεγάλη ευκαιρία και είναι ένα ευτυχές τέλος στο μακρύ ταξίδι που έχω κάνει.

Ο ρόλος του Kubica στην Ferrari θα ήταν παρόμοιος με τον ρόλο του στην Williams ως τρίτος οδηγός, που κατείχε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αν και θα είχε λιγότερες ευκαιρίες να οδηγήσει στην πίστα με την ιταλική ομάδα. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η μετάβαση από τον ρόλο του οδηγού εξέλιξης σε οδηγό αγώνων θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, προσθέτοντας:

Όταν οδηγώ το μονοθέσιο πρέπει να θυμάμαι ότι πρέπει να δώσω ποιοτικές πληροφορίες και σχόλια, και ότι μπορώ να έχω καλό ρυθμό και να μην διακινδυνεύσω τίποτα. Πρέπει να αλλάξω λίγο αυτή την προσέγγιση, επειδή τώρα πρέπει να εργαστώ περισσότερο για την ομάδα, όπως έκανα πριν, αλλά και για τον εαυτό μου. Πρέπει να επικεντρωθώ σε διάφορα πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα όταν αγωνίζομαι. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση.