Γιατί τα σπορ αυτοκίνητα είναι κόκκινα;

Σχετικά άρθρα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα σπορ αυτοκίνητα είναι βαμμένα σε κόκκινο χρώμα; Ποιος είναι ο λόγος που οι εταιρίες επιλέγουν το κόκκινο χρώμα στις γρήγορες δημιουργίες τους;

Όπως θα μάθεις σήμερα, οι λόγοι είναι πολλοί. Τα πάντα ξεκινούν εν έτει 1907 όταν η γαλλική εφημερίδα Le Matin διοργάνωσε το ράλι Peking to Paris. 40 άτομα δήλωσαν συμμετοχή αλλά μόνο 5 ομάδες έστειλαν τελικά τα οχήματα τους στο Πεκίνο. Ο αγώνας πλησίασε επικίνδυνα στην ακύρωση πριν καν ξεκινήσει, όταν η Κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να παρέχει στους αγωνιζόμενους τα απαραίτητα χαρτιά ώστε να ταξιδέψουν μέσω Μογγολίας. Δύο άτομα όμως, αποφάσισαν να ξεκινήσουν κανονικά, με ή χωρίς χαρτιά και οι υπόλοιποι ακολούθησαν.

Διανύοντας μια απόσταση σχεδόν 15.000 χιλιομέτρων, σε ένα διάστημα 61 ημερών, ο πρώτος που πέρασε την γραμμή του τερματισμού ήταν ο Ιταλός Scipione Borghese, που είχε την “συντροφιά” δύο ακόμα Ιταλών, του Ettore Guizzardi (μηχανικός) και του Luigi Barzini (δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Peking to Paris). Ο Borghese οδηγούσε ένα Itala Mod 45 ίππων και κόκκινου χρώματος. Το αυτοκίνητο επιλέχθηκε στο χρώμα αυτό τόσο για να ξεχωρίζει από μακριά, αλλά και επειδή ήταν το φθηνότερο χρώμα της αγοράς.

Διάβασε επίσης

Οι δυσκολότεροι αγώνες στην ιστορία. Μέρος 1ο: Peking to Paris 1907

Μετά τη νίκη του Borghese, ο πρόγονος της ιταλικής ομοσπονδίας αυτοκίνησης αποφάσισε να καθιερώσει σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, την Rossa Corsa απόχρωση, ως το επίσημο χρώμα για τα σπορ αυτοκίνητα που θα κατασκεύαζαν οι ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κάτι που διατηρήθηκε για πάρα πολλές δεκαετίες. Έτσι η Ferrari, η Maserati και η Alfa Romeo έβαφαν τα αυτοκίνητά τους σε κόκκινο χρώμα, ενώ τις ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με μελέτες, το κόκκινο χρώμα είναι εκείνο το χρώμα που προκαλεί τα περισσότερα συναισθήματα και ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ παράλληλα το κόκκινο χρώμα είναι ταυτόσημο με την αδρεναλίνη αλλά και τον κίνδυνο. Επιπλέον, οι βασικές αρχές στην επιστήμη της φύσης τονίζουν πως αν κάτι στο περιβάλλον είναι κόκκινο, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είναι δηλητηριώδες.

Επίσης το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούνταν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν σε τοιχογραφίες, με τους αρχαίους Αιγυπτίους να έχουν συνδέσει το κόκκινο χρώμα με την υγεία, την νίκη και την ζωή.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα σπορ μοντέλα είναι κατά βάση βαμμένα σε κόκκινο χρώμα, μιας η επιλογή του προσδίδει σε αυτά μια ελκυστική, απειλητική και ριψοκίνδυνη εμφάνιση που κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να παράγει περισσότερα συναισθήματα και ερεθίσματα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...