Παρότι η Renault στήριξε μέχρι σήμερα τον Carlos Ghosn στην δικαστική περιπέτεια που έχει εμπλακεί το τελευταίο δίμηνο, διατηρώντας τον στην θέση του CEO και του προέδρου της, δημοσιεύματα θέλουν το Δ.Σ της γαλλικής εταιρίας να συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διορίσει νέο πρόεδρο και CEO.

Η Renault αλλά και η γαλλική κυβέρνηση, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Renault, ανέλαβαν δράση μετά την αποτυχία του Ghosn να πετύχει να βγει με εγγύηση, γεγονός που μαρτυρά ότι θα παραμείνει έγκλειστος για αρκετό διάστημα. Υποστηρίζουν πως ο Chosh δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του μακροπρόθεσμα, ενώ η απόλυσή του από την θέση του CEO και του προέδρου της Renault δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής.

Να σημειωθεί πως η γαλλική κυβέρνηση κατέχει το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Renault, καθιστώντας το κράτος τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας. Εκτός αυτού, κατέχει δύο θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο της Renault.

Πάντως, μια τέτοια κίνηση από πλευράς της γαλλικής εταιρείας, αποτελεί στροφή 180 μοιρών, καθώς, σε αντίθεση με τους Ιάπωνες, οι Γάλλοι μέχρι στιγμής τον υποστήριζαν, προβάλλοντας το τεκμήριο της αθωότητας.

Οι κατηγορίες κατά του Ghosn επανήλθαν δριμύτερες αυτή την εβδομάδα και σε αυτές προστέθηκαν και οι κατηγορίες για την πληρωμή 7,8 εκατ. ευρώ από μια εταιρεία, την NMBV, ως μέρος της συνεργασίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Renault, Nissan και Mitsubishi. Ο Ghosn απομακρύνθηκε από τις δυο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την αρχική του σύλληψη στις 19 Νοεμβρίου. Τόσο η Nissan όσο και η Mitsubishi δήλωσαν πως θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο ώστε να πάρουν πίσω το παραπάνω ποσό.

Δημοσιεύματα θέλουν μέλη του ΔΣ της Renault να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως απαιτείται γρήγορα μια απόφαση για τον Ghosn. Όπως αναφέρουν, αποκλείεται να παραμείνει επικεφαλής της Renault, ανεξαρτήτως από το πώς θα καταλήξει αυτό το νομικό θρίλερ που έχει ξεκινήσει.

Πιθανότεροι αντικαταστάτες του Ghosn είναι ο Thierry Bollore, ο οποίος ενεργεί σήμερα ως προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, ο Jean-Dominique Senard (Διευθύνων Σύμβουλος της Michelin), ο Didier Leroy (υψηλόβαθμο στέλεχος της Toyota) και ένας ακόμη.