Η μεγαλύτερη είδηση στον κόσμο της αυτοκίνησης αυτή την εβδομάδα είναι η σύλληψη του Carlos Ghosn από τις ιαπωνικές αρχές επειδή κατηγορείται πως έκανε χρήση των χρημάτων της Nissan, ενώ παράλληλα δεν δήλωσε 5 με 10 δισ. γιεν. Δημοσιεύματα θέλουν τον Ghosn να χρησιμοποίησε χρήματα της Nissan προκειμένου να αγοράσει και να ανακαινίσει σπίτια σε Ρίο ντε Τζανέιρο, Βηρυτό, Παρίσι και Άμστερνταμ.

Από χθες που έγινε γνωστή η είδηση, έχουν γραφτεί πολλά για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Renault-Nissan-Mitsubishi με τους The Financial Times άρθρο τους να αναφέρουν πως το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της Nissan ήταν αυτό που “έβγαλε στην φόρα τα άπλυτα” του Ghosh και αυτό γιατί δεν συμφωνούσε με την επικείμενη συγχώνευση της Renault με την Nissan, μια κίνηση που προωθούσε ο ίδιος ο Ghosn και αναμενόταν να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.

1Διάβασε επίσης

Με έως 10 χρόνια φυλακή κινδυνεύει ο Carlos Ghosn

Η Nissan αν και είναι πολύ μεγαλύτερη εταιρία σε κεφαλαιοποίηση, σε πωλήσεις και σε συνολική αξία σε σχέση με την Renault, δεν έχει κανένα δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ της γαλλικής εταιρίας, ενώ κατέχει και πολύ λιγότερες μετοχές της. Βλέπεις, η Renault κατέχοντας το 43,4% των μετοχών της Nissan έχει σημαντικό διαχειριστικό ρόλο και μπορεί να κάνει εκτελεστικές αλλαγές στην Nissan μιας και έχει δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ, την ώρα που η Nissan, κατέχοντας μόλις το 15% των μετοχών της Renault, δεν μπορεί να ελέγξει σε ίδιο βαθμό την διαχείριση της Renault, αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα ψήφου. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που το διοικητικό συμβούλιο της Nissan αντιτίθετο στη συγχώνευση της εταιρίας με την Renault.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των The Financial Times, επικαλούμενο ένα πρόσωπο κοντά στο διοικητικό συμβούλιο της Nissan:

Το διοικητικό συμβούλιο θα πολεμά πολύ σκληρά ενάντια σε οποιαδήποτε αναδιοργάνωση της εταιρίας.

Σύμφωνα με τον CEO της Nissan, τον Hiroto Saikawa, η έρευνα κατά του Ghosn, ξεκίνησε από έναν άνθρωπο του νομικού τμήματος της Nissan, χωρίς να τον κατονομάζει. Η Nissan αναμένεται να προχωρήσει στην απόλυση του Ghosn την ερχόμενη Πέμπτη, με τον Hiroto Saikawa να τονίζει πως κανείς δεν περίμενε πως ο Ghosn θα κατάφερνε να μαζέψει τόση εξουσία πάνω του. Να θυμίσω πως το 2005 ο Ghosn έγινε CEO της Nissan-Renault, το 2008 πρόεδρος της Nissan και το 2009 πρόεδρος της Renault, στην οποία ήταν ήδη CEO από το 2001.

2Προσωρινός CEO της Renault ο Thierry Bollore

Στις σχετικές ειδήσεις, η Renault ανακοίνωσε πως για την ώρα δεν σχολιάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά του Ghosn από τη Nissan και τις ιαπωνικές δικαστικές αρχές. Ο Ghosn παραμένει για την ώρα πρόεδρος και CEO της Renault, αλλά το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τον Thierry Bollore ως αναπληρωτή CEO, έχοντας τις ίδιες αρμοδιότητες με τον Ghosn, ώστε να ηγείται της εταιρίας μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Ghosn.

Η Renault θα ζητήσει από την Nissan να της δώσει όλες τις πληροφορίες που κατέχει κατά του Ghosn.