Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου και ακριβώς δύο μήνες μετά την διαδικτυακή παρουσίαση του νέου Scala, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Skoda στο Mlada Boleslav της Τσεχίας το πρώτο αυτοκίνητο του νέου μοντέλου της εταιρίας.

Το Scala είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που βασίζεται στην MQB A0 πλατφόρμα του VW Group, με το μήκος του να αγγίζει τα 4.362 χλστ., το πλάτος του τα 1.793 χλστ. και το ύψος του τα 1.471 χλστ., ενώ το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.649 χλστ., το οποίο είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του Golf (2.620 χλστ.).

Σχεδιαστικά, το μοντέλο φέρει στοιχεία που πρωτοείδαμε στο Vision RS concept και πρακτικά γεφυρώνει οπτικά το κενό μεταξύ ενός παραδοσιακού hatchback και ενός station wagon, φέρνοντας περισσότερο στο Audi A3 Sportback. Χαρακτηριστικά στοιχεία σχεδιασμού αποτελούν τα τριγωνικά LED φωτιστικά σώματα, που είναι στάνταρ), τα μεγάλα “τρίτα” παράθυρα πίσω, όπως και η μεγάλη πίσω πόρτα του χώρου αποσκευών, που συνδυάζεται με τα πίσω LED φώτα, με δυναμικούς δείκτες στροφής (προαιρετικά).

Μηχανικά, το Scala προσφέρεται με 5 turbo κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, CNG, όλοι με άμεσο ψεκασμό, σύστημα start/stop, φίλτρο σωματιδίων και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Ανάμεσα στους κινητήρες συναντάμε τον τρικύλινδρο 1.000αρη απόδοσης 95 και 115 ίππων με 175 και 200 Nm ροπής. Επίσης υπάρχει ο τετρακύλινδρος 1.500αρης απόδοσης 150 ίππων με 250 Nm ροπής. Από πλευράς πετρελαίου, υπάρχει ο 1,6 λίτρων TDI απόδοσης 115 ίππων και 250 Nm, ενώ ο 1.0-λίτρου G-TEC αποδίδει 90 άλογα και 145 Nm ροπής, καταναλώνει φυσικό αέριο (CNG), είναι απόλυτα φιλικός για το περιβάλλον και αναμένεται αργότερα, μέσα στο 2019.

1Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ

Επίσημο: Skoda Scala, η αναβάθμιση της εταιρίας