Η εισαγγελία της Στουτγάρδης ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε διαδικασία ποινικής δίωξης κατά της Daimler, αναφορικά με τις υπόνοιες για παραποίηση στοιχείων στα οχήματα της με κινητήρες ντίζελ, μιας και πιστεύει πως χειραγωγούσε τους ρύπους των συγκεκριμένων μοντέλων με παράνομα λογισμικά.

Οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν εάν στελέχη της Daimler έχουν εσκεμμένα “παραμελήσει τα εκ του νόμου εκπορευόμενα καθήκοντά τους”. Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε πως η εταιρεία είναι σε πλήρη συνεργασία με τις αρχές. Η εισαγγελία μιλά για “ενδεχόμενη χειραγώγηση”.

Πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Daimler την ανάκληση 774.000 πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Mercedes-Benz στην Ευρώπη λόγω υπερβολικών εκπομπών ρύπων. Από αυτά, τα 238.000 βρίσκονται στη Γερμανία.

Η Mercedes-Benz θα πρέπει να αναβαθμίσει τους κινητήρες των εκδόσεων 220d των C-Class, GLC όπως και του 1.600αρη κινητήρα του Vito. Αν και η ανάκληση αυτή αποτέλεσε πλήγμα για μία εταιρεία που αρνούνταν σταθερά ότι εξαπατούσε όσον αφορά τις εκπομπές αερίων μη κάνοντας χρήση παράνομων λογισμικών, η ανάκληση που εστιάζει στο λογισμικό σημαίνει ότι η Daimler θα γλιτώσει τα πιο ακριβά μέτρα, όπως πρόστιμα ή μία διόρθωση του hardware.