Η Seat στα πλαίσια του φετινού Mobile World Congress, παρουσιάζει το Minimo concept, ένα νέο πρωτότυπο που αναπτύχθηκε ως πλατφόρμα κινητικότητας, παρουσιάζοντας το όραμα της εταιρείας για την κινητικότητα του αύριο.

Το Minimo είναι αμιγώς ηλεκτρικό 1+1 όχημα που έχει μήκος 2,5 μέτρα, πλάτος 1,2 μέτρα και καταλαμβάνει χώρο 3,1 τετραγωνικών μέτρων έναντι των 7,2 τετραγωνικών μέτρων ενός κανονικού αυτοκινήτου, μειώνοντας σημαντικά το αστικό οικολογικό αποτύπωμα του. Όπως καταλαβαίνεις, το μοντέλο τοποθετείται απέναντι από το Renault Twizy.

Ενσωματώνει ένα σύστημα εναλλαγής μπαταριών, επιτρέποντας τη πλήρη φόρτιση του σε λίγα μόνο λεπτά προσφέροντας 100 χιλιόμετρα αυτονομία. Αυτό το σύστημα σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος του carsharing μειώνεται ουσιαστικά κατά 50%.

Ο Πρόεδρος της Seat, Luca de Meo εξήγησε πως:

Το Seat Minimo έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσαρμοστεί στις πλατφόρμες κινητικότητας που θα διαμορφώσουν το μέλλον της αστικής οδήγησης, όπου η κυκλοφορία θα περιοριστεί και μόνο λίγα οχήματα θα είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις.

Αυτή είναι η λύση που οι εταιρείες carsharing περιμένουν, ένα μοντέλο που θα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Η ιδέα που παρουσιάζουμε σήμερα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πόλεων και των παρόχων υπηρεσιών carsharing.

Το Minimo είναι επίσης ένα υπερ-συνδεδεμένο όχημα με ενσωματωμένη τεχνολογία 5G που παρέχει μια άνετη και ομαλή εμπειρία ψηφιακής χρήσης βασισμένη στο Digital Access key και το ασύρματο Android Auto στην οθόνη του οχήματος, χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να συνδέσουν το smartphone τους σε οποιοδήποτε καλώδιο ή πρίζα.

Μεταξύ άλλων λειτουργιών, το αυτοκίνητο αναγνωρίζει αν ο οδηγός είναι ηλικίας 16 ή 18 ετών για να προσαρμόσει ανάλογα τη ταχύτητά σε 45 ή 90 χλμ/ώρα. Επιπλέον, με το Google Assistant του Android Auto, οι χρήστες μπορούν να κρατούν τα μάτια στο δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι ενώ χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να παραμένουν συνδεδεμένοι, να λαμβάνουν εύκολα απαντήσεις, να διαχειρίζονται θέματα και να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης.

Με το Minimó, η Seat στοχεύει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των οχημάτων σε αστικές περιοχές. Έτσι συνεργάζεται με τα δημοτικά συμβούλια για να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας, η Seat θα εξετάσει τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των προτάσεων των δημόσιων αρχών και των πολιτών στην ανάπτυξη του οχήματος προκειμένου να προσφέρει λύσεις spot-on με κοινό σκοπό την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με τον Luca de Meo:

Η micromobility, που σημαίνει σύντομη μετακίνηση κάτω από 10 χιλιόμετρα, αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 60% του συνόλου. Είναι μια δυναμική περιοχή για έναν πάροχο κινητικότητας, όπως αυτός που στοχεύουμε να γίνουμε. Αποστολή μας είναι να καταλήξουμε σε ιδέες και να δημιουργήσουμε προϊόντα σχεδιασμένα για ταξίδια μικρών αποστάσεων.

Ο Όμιλος Volkswagen και οι διάφορες μάρκες του θα χρησιμοποιούν τις λύσεις μας σε όλο τον κόσμο. Η Seat βρίσκεται στην καλύτερη θέση να προωθήσει αυτή τη στρατηγική, πρώτον λόγω του αστικού μας περιβάλλοντος σε μια μητροπολιτική πόλη όπως η Βαρκελώνη και δεύτερον επειδή αυτή η πόλη έχει μακρά παράδοση στο σχεδιασμό και την παραγωγή των δύο τροχών.