Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Γενεύη, το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2019, είναι το Jaguar I-Pace, μετά από μια πολύ εντυπωσιακή μάχη με το Alpine A110, καθώς από το 1964 που διεξάγεται ο θεσμός η τελική ψηφοφορία βρήκε για πρώτη φορά δύο αυτοκίνητα ισόβαθμα στη πρώτη θέση, με 250 βαθμούς.

Έτσι, σύμφωνα με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς έπρεπε να μετρηθούν πόσοι κριτές ψήφισαν τα δύο αυτά αυτοκίνητα με τους περισσότερους βαθμούς. Το tie-break βρήκε το βρετανικό ηλεκτρικό SUV στην κορυφή, καθώς “κέρδισε” τους 18 κριτές, ενώ το γαλλικό sportscar του 16.

Την 7άδα ολοκλήρωσαν το Kia Ceed με 247 πόντους, το Ford Focus με 235 πόντους, το Citroen C5 Aircross με 210 πόντους, το Peugeot 508 με 192 πόντους και το Mercedes A-Class με 116 πόντους.

Να θυμίσω ότι το πάνελ των κριτών, αποτελείται από 60 δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, από 23 Ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε κριτής έχει στη διάθεση του 25 πόντους να απονείμει όπως αυτός κρίνει σε 7 φιναλίστ. Ωστόσο δεν μπορεί να δώσει πάνω από 10 πόντους σε ένα αυτοκίνητο, δεν μπορεί να έχει δύο αυτοκίνητα ισόβαθμα στην πρώτη θέση και πρέπει να δώσει πόντους σε τουλάχιστον 5 αυτοκίνητα. Πέρυσι νικητής ήταν το Volvo XC40.

Στη λίστα συμμετέχουν τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους 12 μήνες, είναι νέα προσθήκη και όχι νέα έκδοση, είναι διαθέσιμα σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή άνω των 5.000 μονάδων.