Το ότι οι Νορβηγοί δείχνουν μια ιδιαίτερη αγάπη προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το έχεις διαβάσει αρκετές φορές και κάθε μέτρηση αποδεικνύει ότι απολαμβάνουν τεράστια επιτυχία. Για το 2018, σχεδόν οι μισές πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά αυτοκίνητα.

Όσο περνάει ο καιρός, η διείσδυση των EVs στην αγορά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, και τον Μάρτιο -που ολοκληρώθηκε χθες- σχεδόν το 60% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη χώρα ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Σύμφωνα με την Νορβηγική ομοσπονδία δρόμων (NRF) αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και είναι χαρούμενοι που το κατέχουν. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασε το 58,4% τον Μάρτιο, καθώς ξεκίνησε η διάθεση του Tesla Model 3.

O ενθουσιασμός για τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγείται περισσότερο από την επιθυμία των Νορβηγών για τη προστασία του περιβάλλοντος. Η αγορά, η κυκλοφορία και η συντήρηση ενός αυτοκινήτου στη Νορβηγία είναι αρκετά δαπανηρή. Ο φόρος για την αγορά μαζί με την ασφαλιστική εισφορά υπολογίζονται με βάση το βάρος του οχήματος και τις εκπομπές ρύπων και μπορεί να προσθέσει μεταξύ 29% και 100% στην τελική τιμή αγοράς του αυτοκινήτου.

Προς το παρόν, τα ηλεκτρικά οχήματα εξαιρούνται από αυτό το υψηλό χαράτσι και γι’αυτό αποτελούν συνετή επιλογή. Ωστόσο, τα επίπεδα επιδότησης που ισχύουν σήμερα πρόκειται να λήξουν το 2020. Παρόλα αυτά και με πληθυσμό μόλις 5,3 εκατομμυρίων, η Νορβηγία μπορεί να έχει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να μην έχει μεγάλη συνεισφορά στην παγκόσμια αγορά.

To παράδοξο είναι ότι η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, και έχει σκοπό το 2025 να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.