Ο κόσμος αλλάζει και η αυτοκίνηση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πολλές είναι εκείνες οι χώρες που έχουν ήδη ανακοινώσει το πότε οι πολίτες τους θα αναγκαστούν να “πούνε αντίο” στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και στο παρόν άρθρο θα δούμε τις χώρες αυτές.

Η πρώτη χρονιά ορόσημο θα είναι το 2025, με την Νορβηγία να ανακοινώνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που θα εφοδιάζονται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Το 2030 θα ακολουθήσει το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Ισλανδία, η Ινδία, η Δανία και η Σουηδία ενώ η Σκωτία το 2032. Ταϊβάν, Κίνα, ΓαλλίαΒρετανία και η Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από το 2040. Η Γερμανία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το πότε θα απαγορεύσουν τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η Δανία μάλιστα έως το 2050 σκοπεύει να εξαλείψει την εξάρτηση της σε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Παρίσι θα προηγηθεί του στόχου της γαλλικής κυβέρνησης, μιας και έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου να κινούνται στους δρόμους της έως το 2030.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το πότε δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε καινούρια αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η μόνη ανακοίνωση από επίσημα χείλη, είναι αυτή του Δημάρχου Αθηναίων που το 2016 είχε δηλώσει πως θέλει έως το 2025 να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από τους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.