Ο Elon Musk ανακοίνωσε πως η Tesla θα προσφέρει μια υπηρεσία αυτόνομων ταξί που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις, έως το τέλος του 2020, η οποία θα είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Μερικά από τα αυτοκίνητα θα είναι της Tesla, αλλά τα περισσότερα θα είναι των πελατών της, οι οποίοι θα γίνουν εταίροι της Tesla και θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή, κερδίζοντας προμήθεια 30%. Παραδείγματος χάρη, ο ιδιοκτήτης ενός μοντέλου της Tesla θα μπορεί να “αφήσει” το αυτοκίνητό του να κινείται αυτόνομα και να κάνει το ταξί τις ώρες που αυτός εργάζεται, κερδίζοντας έτσι ένα προβλεπόμενο μεικτό κέρδος ύψους 0,65 δολαρίων ανά μίλι.

Όπως είπε, η εταιρεία είναι πια σχεδόν έτοιμη να παράγει οχήματα που θα είναι πλήρως αυτόνομα και ασφαλή για οποιονδήποτε δρόμο.

Πιθανώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε φτιάξει ένα αυτοκίνητο χωρίς καθόλου τιμόνι ή πεντάλ,

προέβλεψε ο Musk, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει υποσχεθεί ότι η άλλη εταιρεία του, η Space X, θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη το 2024.

Στο επίκεντρο της νέας υπόσχεσης για έναν στόλο ρομποτικών ταξί από του χρόνου, βρίσκεται ένας νέος μικροεπεξεργαστής ειδικά για αυτόνομα οχήματα, που παρουσίασε ο Musk και ο οποίος κατασκευάσθηκε από τη Samsung στο Τέξας. Το νέο τσιπ υποτίθεται ότι θα προσδώσει στην Tesla την τεχνολογία αιχμής που δεν διαθέτουν οι -συνεχώς αυξανόμενοι- ανταγωνιστές της. Η Tesla θέλει να προσφέρει αυτόνομη τεχνολογία επιπέδου 5 μέχρι το 2020.

Ο Musk επέκρινε τους ανταγωνιστές που στη δική τους τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης χρησιμοποιούν το σύστημα αισθητήρων λέιζερ LiDAR. “Όποιος χρησιμοποιεί το Lidar, είναι καταδικασμένος“, ανέφερε και προέβλεψε ότι τελικά και οι ανταγωνιστές του θα το εγκαταλείψουν. Η Tesla χρησιμοποιεί μόνο κάμερες και αισθητήρες ραντάρ στα οχήματα της.

Η παρουσίαση στην έδρα της Tesla στο Palo Alto της Καλιφόρνιας έγινε δύο μέρες πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση από την Tesla των ζημιών που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2019, κυρίως λόγω των μειωμένων πωλήσεων κατά 31% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2018, παρόλο που άρχισε τις πωλήσεις του σεντάν Model 3 στην Ευρώπη και στην Κίνα.

Ο Musk προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Tesla δεν είναι για τους λίγους αλλά για τις μάζες. Όπως ανέφερε:

Στο μέλλον οι άνθρωποι θα θέλουν να θέσουν εκτός νόμου όσους οδηγούν το δικό τους αυτοκίνητο, επειδή δεν θα είναι το ίδιο ασφαλές σε σύγκριση με τα αυτόνομα οχήματα.