Η Νορβηγία παράγει πολύ πετρέλαιο αλλά δεν είναι “εθισμένη” σε αυτό. Με την κυβέρνηση της χώρας, εδώ και χρόνια, να προωθεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, οι Νορβηγοί έχουν αγκαλιάσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ανάμεσα στα κίνητρα που προσφέρει η νορβηγική κυβέρνηση είναι η απαλλαγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από φόρους εισαγωγής και αγοράς, όπως και η μη πληρωμή διοδίων αλλά και η δυνατότητα να παρκάρουν στο κέντρο των πόλεων και να κινούνται στις λεωφορειολωρίδες.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, το 48,4% των καινούργιων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στη Νορβηγία ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Την ίδια περίοδο πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%, με την Νορβηγία πλέον να γίνεται ο παγκόσμιος κατά κεφαλής ηγέτης στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Από πλευράς εταιριών, η Tesla κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της Νορβηγίας με 24,5%, με το Model 3 να γίνεται το best-seller μοντέλο της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η Νορβηγία έχει θέσει ως στόχο να απαγορεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.