Την περασμένη Κυριακή, η Γουαδαλαχάρα του Μεξικό και τα περίχωρα της επλήγησαν από ισχυρή χαλαζόπτωση, η οποία αιφνιδίασε τους κατοίκους και προκάλεσε καταστροφές σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και οχήματα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Χαλίσκο Ενρίκε Αλφάρο, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, τουλάχιστον στην Γουαδαλαχάρα. Κοιτάξτε το χαλάζι που μοιάζει σαν να χιόνισε. Θα λέγαμε ότι χιόνισε. Είναι απίστευτο.

Το παράδοξο είναι, ότι σε αυτήν την περιοχή στο βόρειο Μεξικό, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.566 μέτρων, τις προηγούμενες ημέρες η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 32 βαθμούς Κελσίου. Παρότι το χαλάζι δεν είναι ασυνήθιστο αυτήν την περίοδο του έτους, η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν πρωτόγνωρης έντασης, καθώς το στρώμα πάγου στην πόλη έφτασε σε ύψος μέχρι και 1,5 μέτρο, “θάβοντας” ολόκληρους δρόμους και αυτοκίνητα.

Το χαλάζι ήταν η αιτία να προκληθούν ζημιές σε περισσότερα από 200 σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ τουλάχιστον 50 οχήματα παρασύρθηκαν. Ο μεξικανικός στρατός και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσπευσαν να καθαρίσουν τους δρόμους και να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν, με δύο ανθρώπους να εμφανίζουν συμπτώματα υποθερμίας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στις νότιες ΗΠΑ και στα σύνορα με το Μεξικό έχουν συμβάλλει μετεωρολογικά, ώστε να δημιουργηθούν καταιγίδες κατά μήκος των συνόρων δημιουργώντας διαφορετικές αέριες μάζες.

Μία από αυτές τις καταιγίδες ξέφυγε εκτός ορίων και σε συνδυασμό με την ορεινή τοποθεσία της πόλης, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτής της πρωτοφανούς χαλαζόπτωσης.