Μια νέα διαφήμιση της Volkswagen για το e-Golf που δείχνει ένα ανδρόγυνο σε μια σκηνή με την γυναίκα να κοιμάται και τον άνδρα να διαβάζει ένα βιβλίο, μια γυναίκα να κάνει σάντουιτς, μια άλλη γυναίκα να βάζει πλυντήριο, δύο άνδρες αστροναύτες, έναν άνδρα με προσθετικό μέλος να κάνει ένα άλμα μήκους και μια γυναίκα με βρεφικό καροτσάκι να κάθεται σε ένα παγκάκι και να διαβάζει ένα βιβλίο, απαγορεύτηκε να προβάλλεται στη Βρετανία για τα στερεότυπα φύλων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προτύπων Διαφήμισης του Ηνωμένου Βασιλείου, κάποιοι θεατές διαμαρτυρήθηκαν πως η διαφήμιση διαιωνίζει τα στερεότυπα φύλου. Οι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο απαγορεύουν τους φυλετικούς προσδιορισμούς που “ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη ή σοβαρή ή εκτεταμένη προσβολή”.

Η διαφήμιση της Volkswagen δείχνει κάποιους άνδρες να συμμετέχουν σε περιπετειώδεις δραστηριότητες – δύο αστροναύτες στο διάστημα και έναν άνδρα αθλητή με προσθετικό μέλος να κάνει ένα μεγάλο άλμα – προτού το σκηνικό αλλάξει και δείξει μια γυναίκα που κάθεται σε ένα παγκάκι με το βρεφικό καρότσι δίπλα της. Η διαφήμιση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των θεατών με την Υπηρεσία Προτύπων να διαπιστώνει πως δείχνει όντως μια γυναίκα “αφοσιωμένη σε έναν στερεοτυπικό ρόλο”.

Αναγνωρίσαμε πως η μετάβαση στον ρόλο του γονέα ήταν μια μεταβαλλόμενη εμπειρία που απαιτεί μια σημαντική προσαρμογή, αλλά η φροντίδα των παιδιών ήταν ένας ρόλος που συνδέεται στερεοτυπικά με τις γυναίκες

πρόσθεσε η επιτροπή στην απόφασή της.

Η δική σου άποψη ποια είναι; Θεωρείς τη συγκεκριμένη διαφήμιση σεξιστική;