Kοντά σε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ χωρίς δασμούς

Σχετικά άρθρα

Ο Donald Trump στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ήταν δύσκολο να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες για εμπορικά θέματα, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με τις προοπτικές μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την ΕΕ επειδή δεν θέλουν τους δασμούς. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δεδομένης της διαφωνίας των δύο πλευρών για το αν θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία και τα αγροτικά προϊόντα. Ο Trump δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, είπε όμως ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Γερμανία, κατόπιν πρόσκλησης της καγκελαρίου Angela Merkel.

Η ίδια η καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο θέλει να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν. Όπως είπε:

Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, εντός του πλαισίου της ΕΕ, εργάζεται σκληρά για αυτό.

Ο Trump μίλησε και για την εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την Κίνα, λέγοντας πως η Κίνα “δεν έχει άλλη επιλογή” παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε νέα αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση νέων δασμών της Κίνας κατά αμερικάνικων προϊόντων αξίας 75 δισ. δολαρίων. Όπως είπε ο Trump:

Δεν το θεωρώ απειλή, πιστεύω ότι αυτοί (οι Κινέζοι) δεν έχουν άλλη επιλογή. Πιστεύω ότι θέλουν πάρα πολύ να επιτευχθεί μια συμφωνία. Πιστεύω ότι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα χθες το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας βγήκε και δήλωσε ότι θέλει να δει την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Κίνα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Πολύ σύντομα θα είναι πολύ περισσότερες από τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Νωρίτερα χθες, ο Trump με έναν περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο, είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για “δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο”, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν “πολύ σύντομα” τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Τέλος, ο Trump ξεκαθάρισε πως αυτήν την στιγμή δεν εξετάζονται δασμοί σε ιαπωνική αυτοκίνητα, μιας και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, συνεχίζονται.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...