Το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλία ανακοίνωσε πως πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση ενός μηχανισμού για να μην ξεχνιούνται παιδιά μέσα στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όποιος μεταφέρει παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών με το αυτοκίνητό του, θα πρέπει να εγκαταστήσει στα παιδικά καθίσματα έναν μηχανισμό συναγερμού ώστε να μην μένουν ξεχασμένα μέσα στο όχημα όταν ο οδηγός κατεβαίνει απ’ αυτό.

Το σύστημα θα ενεργοποιείται αυτομάτως και θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με συναγερμό για να ειδοποιεί τον οδηγό για την παρουσία του παιδιού με ακουστικά ή οπτικά σήματα με δόνηση, τα οποία να είναι ευδιάκριτα τόσο μέσα όσο και έξω από το όχημα. Θα μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένο με συστήματα αυτόματης αποστολής μηνυμάτων SMS ή Whatsapp ή τηλεφωνικών κλήσεων.

1Διάβασε επίσης

Πρόστιμο από 1.500 έως 3.000 ευρώ για όποιον καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών

Το υπουργείο, το οποίο έχει προβλέψει μια μικρή βοήθεια 30 ευρώ για την αγορά κάθε συσκευής, υπενθύμισε πως από σήμερα οι αυτοκινητιστές που μεταφέρουν παιδιά και δεν έχουν τον μηχανισμό, παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η παράβαση αυτή θα μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 81 έως 326 ευρώ και αφαίρεση 5 πόντων από την άδεια οδήγησης. Πολλοί εξοπλισμοί αυτού του τύπου, που συνδέονται με το κλειδί του αυτοκινήτου υπάρχουν εδώ και πέντε ή έξι χρόνια στην Ιταλία και παρήχθησαν έπειτα από τραγικές περιπτώσεις μωρών που ξεχάστηκαν κοιμισμένα μέσα σε οχήματα σε συνθήκες καύσωνα.