Πρόστιμο από 1.500 έως 3.000 ευρώ για όποιον καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών

Σχετικά άρθρα

Το να καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο ενώ μεταφέρεις παιδιά είναι εγκληματικό. Όπως έχουν δείξει δεκάδες έρευνες, το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, είναι επιβλαβές για τους επιβάτες, ενώ αρκούν μόλις 10 λεπτά ώστε ένα παιδί να εκτεθεί στον μολυσμένο αέρα ενός καπνιστή μέσα στο αυτοκίνητο. Η Αγγλία έχει εδώ και 3 χρόνια απαγορεύσει το κάπνισμα εντός αυτοκινήτου, αν μεταφέρεις ανήλικο, ενώ στην Ελλάδα υπήρχε η σκέψη από το 2010.

Σε νέα εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα σε ΙΧ που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, το πρόστιμο είναι 1500 ευρώ σε όσους οδηγούς ή επιβάτες καπνίζουν ή ατμίζουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσεως.

Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων με ανήλικους στο οποίο καπνίζει κάποιος θα επιβάλλεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ένα μήνα, για κάθε παράβαση, ακόμη κι αν δεν την διέπραξαν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος που επιβαίνει στο όχημα. Η εγκύκλιος προβλέπει χαρακτηριστικά:

Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα αν οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Κλειστή μέχρι την 1η Μαΐου η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού

Η σήραγγα στην Κατάρα, "Μαλακάσι Α", παρόλο που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στατικότητας, θα παραμείνει κλειστή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, προκειμένου να...