Τεράστιες εταιρίες τεχνολογίας δέχτηκαν μήνυση για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, από τους γονείς παιδιών που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, όπως λένε, σε μεταλλεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Apple, την Microsoft, την Tesla, την Alphabet (μητρική της Google) και την Dell, καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα του τομέα της τεχνολογίας, ότι επωφελούνται από την εργασία παιδιών ακόμα και έξι ετών σε μεταλλεία κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η αμερικανική οργάνωση Υπερασπιστές των Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (International Rights Advocates, IRA) υπέβαλε ομαδική προσφυγή εναντίον των εταιρειών αυτών σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξ ονόματος 14 θυμάτων που δεν κατονομάζονται, οικογενειών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν στοές ή τοιχώματα σε μεταλλεία, καθώς και παιδιών που ακρωτηριάστηκαν υπό τις ίδιες περιστάσεις.

Το κοβάλτιο είναι σπάνιο μέταλλο, κρίσιμο για την κατασκευή των μπαταριών ιόντων λιθίου που αξιοποιούν τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές, ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως οι συνθήκες εξόρυξης και εμπορικής διάθεσής του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη χώρα που κατατάσσεται στην πρώτη θέση του καταλόγου των κρατών που το εξάγουν παγκοσμίως, προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες.

Η εκρηκτική ανάπτυξη του τομέα των τεχνολογιών οδήγησε σε εκρηκτική ανάπτυξη της ζήτησης κοβαλτίου. Όμως το κοβάλτιο εξορύσσεται και διατίθεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπό συνθήκες αντάξιες της λίθινης εποχής, εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς γίνεται από παιδιά, τα οποία πληρώνονται ένα ως δύο δολάρια την ημέρα, για έξι ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται σε φθηνή τιμή η πρώτη ύλη που αξιοποιείται στα προϊόντα που κατασκευάζονται από ορισμένες από τις πιο πλούσιες εταιρείες του κόσμου,

σημείωσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την προσφυγή, όλες οι εναγόμενες εταιρείες γνωρίζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εξορύσσεται το κοβάλτιο. Αν το διακύβευμα “δεν ήταν τόσο σοβαρό”, τονίζεται, θα ήταν “αξιογέλαστα” τα μηδαμινά μέτρα που έχουν προτείνει για να διορθωθεί η κατάσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η οργάνωση σκοπεύει να προσθέσει και άλλους τεχνολογικούς ομίλους στον κατάλογο των εταιρειών εναντίον των οποίων προσέφυγε.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρότι διαθέτει υπεραφθονία ορυκτού πλούτου, παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον πλανήτη. Χειρότερα, ο πλούτος του υπεδάφους της συνέβαλε να τροφοδοτηθούν οι ένοπλες συρράξεις οι οποίες αιματοκυλίζουν το ανατολικό τμήμα της χώρας της Αφρικής τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανία της τεχνολογίας βρίσκεται αντιμέτωπη με νομική προσφυγή για τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύεται κοβάλτιο — και την εξαναγκαστική εργασία, τους θανάτους και τους τραυματισμούς παιδιών που συνεπάγεται.

Η προσφυγή συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό στο οποίο εικονίζονται νεκρά παιδιά και άλλα με παραμορφωμένα ή ακρωτηριασμένα άκρα. Έξι από τα παιδιά των 14 οικογενειών, εξ’ονόματος των οποίων υποβλήθηκε η προσφυγή, σκοτώθηκαν σε καταρρεύσεις στοών και τοιχωμάτων, ενώ τα υπόλοιπα υπέστησαν τραυματισμούς που θα τα επηρεάζουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης και της παράλυσης ορισμένων, σύμφωνα με την International Rights Advocates.

Η παγκόσμια ζήτηση κοβαλτίου αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό από 7% ως 13% σε ετήσια βάση την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018.

Η Dell, ερωτηθείσα για την προσφυγή, αντέτεινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι “ουδέποτε προμηθεύτηκε εν γνώσει της” πρώτες ύλες που εξορύχτηκαν με την εκμετάλλευση παιδικής εργασίας και ότι θα ερευνήσει τις κατηγορίες της υπόθεσης.

Ουδέποτε ξανασυνάντησα ή κατέγραψα τόσο ακραία ασυμμετρία στην κατανομή του εισοδήματος μεταξύ της κορυφής της εφοδιαστικής αλυσίδας και της βάσης της.

Αυτό το τεράστιο χάσμα, κάνει αυτή την περίπτωση πιθανόν τη χειρότερη περίπτωση αδικίας μεταξύ των κρουσμάτων σύγχρονης δουλείας και εκμετάλλευσης παιδικής εργασίας που έχω δει τις δύο δεκαετίες που κάνω έρευνα,

σχολίασε o Siddharth Kara, ερευνητής ειδικευμένος στο φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, που έχει κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας.

Τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπομένουν σήμερα σύγχρονες μορφές δουλείας, όπως η καταναγκαστική εργασία ή οι εξαναγκαστικοί γάμοι, υπολογίζουν η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ και η οργάνωση Walk Free.