Στις αρχές του μήνα, η Nissan Αμερικής έκανε γνωστό ότι θα αναγκάσει τους -σχεδόν 21.000- εργαζόμενους της να πάρουν δύο ημέρες άδεια άνευ αποδοχών (στις 2 και 3 Ιανουαρίου), ώστε να εξοικονομήσει χρήματα και να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη της.

1

Σήμερα, το Reuters αναφέρει ότι η Nissan διέταξε μια σειρά δραστικών περικοπών δαπανών παγκοσμίως, για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεων και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους της. Πιο συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρία θα μειώσει τις μη ουσιώδεις δαπάνες, όπως τα περιττά ταξίδια, τα κίνητρα πωλήσεων και τις διαφημιστικές/προωθητικές εκδηλώσεις.

Τα παραπάνω μέτρα θα έχουν άμεση ισχύ, στην προσπάθεια της εταιρίας να διορθώσει τα αποτελέσματα της μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου, κάθε χρόνου. Οι πληροφορίες, όμως, λένε ότι τα μέτρα θα διατηρηθούν και στο επόμενο οικονομικό έτος.

Οι συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν τρία ή τέσσερα άτομα, τα οποία θα πρέπει να ταξιδέψουν για να βρεθούν κατ ‘ιδίαν, θα εκπροσωπούνται πλέον από μόνο ένα στέλεχος της εταιρίας, ενώ άλλες συγκεντρώσεις και δείπνα ακυρώνονται εντελώς ή αντικαθίστανται από τηλεδιασκέψεις, έτσι ώστε η Nissan να γλυτώσει και το τελευταίο Yen.

2

Παρότι η Nissan δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας, οι παραπάνω ενέργειες υπογραμμίζουν την επιδείνωση της κρίσης στη Nissan, η οποία ξεκίνησε από το σκάνδαλο του πρώην ηγέτη της, Carlos Ghosn, την αποχώρηση άλλων κορυφαίων στελεχών και τις τεταμένες σχέσεις με τη Renault.

Στις σχετικές ειδήσεις μια ομάδα αντιπροσώπων της Nissan στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Nissan και δύο θυγατρικών της, υποστηρίζοντας πως επί εποχής Ghosh, πιέστηκαν να πουλήσουν δύο αντιπροσωπείες, κατηγορώντας την ιαπωνική εταιρία για διαφθορά και απληστία.