Ένα ακόμη χρηματικό πρόστιμο καλείται να πληρώσει η VW λόγω του Dieselgate, αφού δικαστήριο στον Καναδά αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 196,5 εκατ. δολαρίων Καναδά (135,5 εκατ. ευρώ), επειδή περίπου 128.000 μοντέλα της εταιρίας διέθεταν παράνομο λογισμικό που χειραγωγούσε τις εκπομπές ρύπων τους.

Η VW κρίθηκε ένοχη επειδή παραβίασε την καναδική νομοθεσία μεταξύ του Ιανουαρίου του 2008 και του Δεκεμβρίου του 2015, όταν “εισήγαγε παράνομα στον Καναδά σχεδόν 128.000 αυτοκίνητα της Volkswagen, της Audi και της Porsche που δεν συμμορφώνονταν με τους εθνικούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συνολικά, σε βάρος της Volkswagen υποβλήθηκαν 60 κατηγορίες, πριν παραδεχτεί την ενοχή της, διότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εταιρεία ήταν επίσης αντιμέτωπη με δύο ακόμη κατηγορίες διότι “έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες” στις αρχές. Οι κατηγορίες αυτές υποβλήθηκαν έπειτα από τετραετή έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στον Καναδά για παραβάσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπομπή βλαβερών ρύπων στο περιβάλλον.

Η VW παραδέχθηκε το 2015 ότι είχε εφοδιάσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με diesel κινητήρες με λογισμικό σχεδιασμένο για να εξαπατώνται οι ελεγκτικοί φορείς ως προς τις εκπομπές ρύπων τους, ώστε να φαίνεται ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Το Dieselgate έχει ήδη στοιχίσει στη VW πάνω από 30 δισ. ευρώ σε δικαστικά κόστη, πρόστιμα και αποζημιώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ. Πριν από τη απόφαση του δικαστηρίου, η Volkswagen είχε ξοδέψει περίπου 2 δισ. ευρώ στον Καναδά προκειμένου να επαναγοράσει ή να αναβαθμίσει τα 128.000 αυτοκίνητά της που εξοπλίζονταν με το παράνομο λογισμικό.