Η καναδική κυβέρνηση κατηγόρησε την Volkswagen για εσκεμμένη εισαγωγή στον Καναδά, αυτοκινήτων που παραβίαζαν τη περιβαλλοντική νομοθεσία και τα όρια εκπομπών ρύπων. Πρόκειται για αυτοκίνητα που σχετίζονται με το Dieselgate, με τις κατηγορίες να υποβλήθηκαν έπειτα από τετραετή έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Χώρας της Βορείου Αμερικής.

Συνολικά, σε βάρος της Volkswagen υποβλήθηκαν 60 κατηγορίες διότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, με την Volkswagen να κατηγορείται κυρίως ότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία μεταξύ του Ιανουαρίου του 2008 και του Δεκεμβρίου του 2015, όταν εισήγαγε παράνομα στον Καναδά σχεδόν 128.000 οχήματα που δεν συμμορφώνονταν με τους εθνικούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων. Η εταιρεία είναι επίσης αντιμέτωπη με δύο ακόμη κατηγορίες διότι “έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες” στις αρχές.

Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση του Καναδά, η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο του Οντάριο. Το πιθανότερο είναι το δικαστήριο να αποφασίσει την επιβολή κάποιου χρηματικού προστίμου κατά τηw Volkswagen.

Η Volkswagen παραδέχθηκε το 2015 ότι είχε εφοδιάσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με diesel κινητήρες με λογισμικό σχεδιασμένο για να εξαπατώνται οι ελεγκτικοί φορείς ως προς τις εκπομπές ρύπων τους, ώστε να φαίνεται ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Το Dieselgate έχει ήδη στοιχίσει στη VW πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά κόστη, πρόστιμα και αποζημιώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ.