Στον κόσμο των smartphones μπορείς να βρεις εφαρμογές για το οτιδήποτε, και μερικές από τις πιο “σωτήριες” εφαρμογές για όσους οδηγούν είναι αυτές που σε προειδοποιούν για την ύπαρξη σταθερής κάμερας ταχύτητας σε κάποιο σημείο του δρόμου στον οποίο κινείσαι. Αυτές είναι είτε ξεχωριστές εφαρμογές, όπως το Google Maps και το Waze, είτε εργοστασιακά ή μη συστήματα πλοήγησης που έχουν λειτουργία προειδοποίησης για κάμερα ταχύτητας.

Από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, όμως, η χρήση τους στην γερμανική επικράτεια θεωρείται παράνομη, καθώς ο Κ.Ο.Κ. της χώρας πλέον αναφέρει ότι είναι παράνομη η χρήση οποιασδήποτε εφαρμογής σε smartphone, που προειδοποιεί για την παρουσία κάμερας ταχύτητας στο δρόμο. Ακόμα, αναφέρει ότι πρέπει να απενεργοποιηθεί η λειτουργία προειδοποίησης για κάμερα ταχύτητας από τα εργοστασιακά ή μη συστήματα πλοήγησης.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει τη χρήση μιας τέτοιας εφαρμογής από τον οδηγό, αλλά όχι να την έχει εγκατεστημένη στο κινητό σου. Ακόμα, ο συνοδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί μια τέτοια εφαρμογή, αλλά του απαγορεύει να ενημερώσει τον οδηγό για την ύπαρξη κάμερας ασφαλείας. Τώρα πως μπορεί αυτό να αστυνομευτεί δεν το γνωρίζω.

Τέλος, αν αποδειχτεί ότι κάποιος έκανε χρήση της εφαρμογής, το πρόστιμο ανέρχεται στα 75 ευρώ, συν 1 βαθμό στο δίπλωμα του. Από το 2018, τα δικαστήρια της Γερμανίας είχαν καταστήσει παράνομη τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, αλλά τώρα έγινε και επίσημα νόμος.