Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης λιπαντικών, καθώς το 50% των χρησιμοποιημένων λιπαντικών συλλέγεται και ανακυκλώνεται σε ποσοστό 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την ελληνική πρακτική ως υπόδειγμα για τις χώρες – μέλη.

Αυτά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LPC, του ομίλου Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής, προσθέτοντας ότι τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά που συλλέγονται από πρατήρια, συνεργεία, βιομηχανίες κλπ, αναβαθμίζονται και επαναχρησιμοποιούνται μειώνοντας την χρήση πρώτων υλών και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η LPC ανακοίνωσε σήμερα δύο επιχειρηματικές πρωτοβουλίες: η πρώτη αφορά την έναρξη λειτουργίας στις αρχές του έτους της νέας μονάδας παραγωγής γράσων, δυναμικότητας παραγωγής 3.000 τόνων ετησίως. Η νέα μονάδα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του διυλιστηρίου της LPC στον Ασπρόπυργο και η επένδυση έφθασε στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με την συνεργασία με τη Naftal, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας. Η κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο εταιρειών θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός blending plant στην Αλγερία για την παραγωγή 55.000 ΜΤ λιπαντικών και 5.000 ΜΤ γράσων, επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022. Με αυτή τη συνεργασία η LPC επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά της Αλγερίας και της Αφρικής γενικότερα.

Η LPC είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συσκευασμένων λιπαντικών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 98% των συνολικών εξαγωγών σε περισσότερες από 55 χώρες. Διαθέτει θυγατρικές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 17 εκατ. ευρώ.