Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το αργό πετρέλαιο, με τις τιμές του υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019, καθώς η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού εκτός Κίνας φουντώνει τις ανησυχίες για πανδημία, που θα έβαζε φρένο στην παγκόσμια ανάπτυξη, υπονομεύοντας τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά σχεδόν 4,5% στα 50,49 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες μεγαλύτερες του 5,5% και για την τιμή του αμερικανικού αργού, στα 46 δολάρια το βαρέλι.

Για πρώτη φορά από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο κοροναϊός στην Κίνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός Κίνας ξεπέρασαν τα περιστατικά εντός της χώρας. Η εξάπλωσή του σε μεγάλες οικονομίες, όπως Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ιταλία εγείρει ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο αρνητικός αντίκτυπος στις τιμές θα είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει πανδημία τον κοροναϊό,

επισημαίνει ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σημειώσει πτώση σχεδόν 20% μέσα στο 2020, λόγω του κορονοϊού αλλά και της υπερπροσφοράς στην αγορά. Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τη σύνοδο του OPEC στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί μία ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση στην παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του οργανισμού.