Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία ως άτυπη επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) επιδίωξε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά η Ρωσία δεν συμφώνησε.

Έτσι η Σαουηδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, αλλά και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον επόμενο μήνα, παρά την ταχεία εξάπλωση του κορωναϊού που οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης. Η απόφαση αυτή σημαίνει πως παραγωγοί πετρελαίου με υψηλά κόστη, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο τιμών.

Η Ρωσία απάντησε διαμηνύοντας πως και οι επιχειρήσεις της είναι ελεύθερες να ρίξουν όσο πετρέλαιο στην αγορά επιθυμούν.

Η κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Σαουδική Αραβία οδήγησε σε βουτιά της τιμής τους πετρελαίου. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό αργό παράδοσης Απριλίου, υποχωρεί κατά 22,82%, στα 31,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ παράδοσης Μαΐου, παρουσιάζει πτώση 22,05%, στα 35,29 δολάρια.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” θα μπορούσε σύντομα να βυθιστεί στα 20 δολάρια.

Η κατάρρευση των τιμών είναι τέτοια που θα μπορούσε όχι μόνο να λυγίσει τους μικρότερους παραγωγούς και διυλίστηρια, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε κολοσσούς όπως η Exxon Mobil. Προβλέπεται δε να ανοίξει μεγάλη “τρύπα” στα δημοσιονομικά παραγωγών κρατών, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά και να φέρει τα πάνω-κάτω και στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αναλυτές προειδοποιούν πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά.