Περαιτέρω πτώση στις τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα, με αυτή του μπρεντ να καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για μεγάλη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας απειλεί να ξεχειλίσει την αγορά.

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε νωρίς το πρωί πτώση μεγαλύτερη του 6%, στα 23,03 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού WTI υποχωρούσε κατά 3,8% ή 0,82 δολάριο στα 20,69 δολάρια το βαρέλι.

1Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο

Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση. Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση και μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι,

δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.

Την Παρασκευή η Ρωσία πρότεινε μια νέα συμφωνία με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, καθώς και με τη συμμετοχή –εάν είναι δυνατόν– και άλλων χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού την πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και την κρίση που μπορεί να επιφέρει στην αγορά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αποτυχία του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, να έρθουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου, οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού”.

2Πτώση τιμών στις αντλίες

Η πτώση των διεθνών τιμών έχει οδηγήσει σε πτώση και των τιμών καυσίμων στην αντλία. Ήδη υπάρχουν πρατήρια στην Αττική που πωλούν το πετρέλαιο κίνησης σε τιμή μικρότερη του 1 ευρώ/λίτρο, και την αμόλυβδη βενζίνης 95 οκτανίων κάτω από 1,25 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων σε όλη την Ελλάδα στις 29 Μαρτίου 2020 ήταν:

3

Τα μέχρι σήμερα στατιστικά δείχνουν πως η πτώση των πωλήσεων καυσίμων στα πρατήρια είναι μεγαλύτερη του 60%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν παρθεί στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.