Ο οίκος δημοπρασιών Mecum Auctions θα βγάλει στο σφυρί στις 23-28 Ιουνίου το 52ο Ford Mustang SVT Cobra R που βγήκε στην παραγωγή και από το 2000 μέχρι σήμερα έχει διανύσει μόλις 480 μίλια (772 χλμ.). Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην αυγή του millennium, και άλλαξε τον ρου της ιστορίας για τις γρήγορες Mustang. Για την ακρίβεια, ήταν η ταχύτερη στα –τότε- 35 χρόνια παραγωγής.

1

Η λίστα των βελτιώσεων; Περισσότερο καταιγισμός. Ενισχύσεις στο σασί, αμορτισέρ της Bilstein με ελατήρια Eibach, φρένα από τη Brembo, κλιματισμός-ηχοσύστημα-μόνωση-πίσω κάθισμα-υδραυλική υποβοήθηση τιμονιού στον κάδο απορριμάτων, πλευρικές απολήξεις εξάτμισης από την Borla, εμπρός splitter και πίσω spoiler κατευθείαν από την αεροδυναμική σήραγγα. Καμία αναβάθμιση δεν μπορούσε να συγκριθεί, όμως, με την επανάσταση στον πίσω άξονα.

2

Εκεί υπήρχαν αλουμινένια διπλά ψαλίδια, κάτι που μέχρι το λανσάρισμα της τελευταίας Mustang δεν ίσχυε, καθώς υπήρχε σταθερός άξονας. Η Cobra R είχε ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση πριν 20 χρόνια πριν, έστω και σε πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα (μόλις 300, όλες κόκκινες). Πολύ περισσότερο, κατάφερε να επαναφέρει στον χάρτη των οδηγικών συγκινήσεων το όνομα “Mustang”.

3

Κάτω από το καπό υπάρχει ο Triton 5,4-λίτρων V8 κινητήρας, απόδοσης 385 ίππων, που συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο Tremec T-56. Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα, με το βάρος του αυτοκινήτου να αγγίζει τα 1.650 κιλά. Και αυτά μετά από εκτεταμένη δίαιτα.

Έτσι, για το 0-100 χλμ/ώρα χρειαζόταν 4,8 δευτ. και 10,81 δευτ. για το 0-160 χλμ/ώρα, ενώ το 400άρι το ολοκληρώνει σε 13,2 δευτ., με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 274 χλμ/ώρα.