Συνεχίζεται η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου με το αμερικάνικο αργό West Texas Intermediate (WTI) να υποχωρεί στα 11,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έχει υποχωρεί κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, συγκεκριμένα στα 19,31. Νωρίτερα το μπρεντ είχε υποχωρήσει και κάτω από τα 17 δολάρια το βαρέλι, στα 16,98 δολάρια.

Αιτία της πτώσης των τιμών είναι η ήδη κορεσμένη αγορά που πλήττεται από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Η δυσθυμία θα διατηρήσει σίγουρα τις τιμές στο πάτωμα βραχυπρόθεσμα, μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, με τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί παντού, σε όλο τον κόσμο,

σχολίασε ο Τζινγκγί Παν, ο οποίος χαράσσει στρατηγική στην IG.

Το χάος στην αγορά πετρελαίου απλώς αντανακλά την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το πετρέλαιο και δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικές δυνατότητες για να κρατηθούν στοκ τόσο μεγάλες ποσότητες,

είπε ο Στίβεν Ίνις της Axicorp.

Κατ’ αυτόν:

Η διάψευση των ελπίδων που ακολούθησε τη νέα συμφωνία της μείωσης της παραγωγής συνεχίζει να αντανακλάται στην πτώση των τιμών. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές βραχυπρόθεσμα, όσο απουσιάζουν ενδείξεις για την ανάκαμψη της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον Ίνις, η πετρελαϊκή κρίση αποτελεί επίσης άσχημο οιωνό για άλλους τομείς της παγκόσμιας αγοράς, ιδίως τις τράπεζες, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο έκθεσής τους σε αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα.

Η αγορά πετρελαίου δέχθηκε βαρύ πλήγμα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Με τις μεταφορές να έχουν μειωθεί θεαματικά και αναρίθμητα εργοστάσια να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η ζήτηση για ενέργεια κατέρρευσε. Τα διυλιστήρια έχουν έτσι επιβραδύνει τον ρυθμό τους και δεν αγοράζουν αργό στις συνήθεις ποσότητες.