Τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που ίσχυαν τον Απρίλιο σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησαν στη κατάρρευση της αγοράς νέων αυτοκινήτων, αφού οι περισσότερες αντιπροσωπείες ήταν κλειστές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αγορά της Ιταλίας παρουσίασε πτώση 97,5%, του Ηνωμένου Βασιλείου πτώση 97,3%, της Ισπανίας πτώση 96,5%, της Ιρλανδίας πτώση 96,1%, της Γαλλίας πτώση 89% και της Πορτογαλίας 84,6%. Στην Ελλάδα η πτώση ήταν της τάξεως του 81%.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 53%, ενώ στην Αυστραλία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 48,5%.

Κάπως έτσι ο Απρίλιος του 2020 έγινε ο χειρότερος μήνας για την αγορά αυτοκινήτου μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλυτές αναμένουν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις θα μειωθούν κατά σχεδόν 33% το 2020 και δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση και στην παραγωγή πριν το 2021.

Τα επίσημα στοιχεία (ACEA) για τις πωλήσεις του Απριλίου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται να ανακοινωθούν στις 17 του μηνός.