Πριν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, που προκάλεσε τη πανδημία της νόσου Covid-19, είχαν διεξαχθεί τρεις αγώνες στο WRC, αυτοί στο Monte Carlo, στη Σουηδία και στο Μεξικό. Έπειτα, το πρωτάθλημα διεκόπη και χθες η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού (FIA) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει το στάδιο των συζητήσεων με τους διοργανωτές των αγώνων.

Η FIA και ο promoter του WRC είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους διοργανωτές των αγώνων κάθε χώρας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να ενημερώνονται για την τοπική κατάσταση και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Αναλυτικά:

  • Το Rally Αργεντινής -που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί 23 με 26 Απριλίου- έχει αναβληθεί, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία, με τους διοργανωτές να ψάχνουν για νέα ημερομηνία, η οποία θα είναι στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
  • Το Rally Σαρδηνίας -ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί 4 με 7 Ιουνίου- έχει επίσης ήδη αναβληθεί, καθώς μέχρι στιγμής απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς το νησί. Ωστόσο, τα μέτρα αναμένεται να ελαφρύνουν από την 1η Ιουνίου, με τους διοργανωτές να ψάχνουν να βρουν νέα ημερομηνία.
  • Το Rally Σαφάρι Κένυας είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί 16 με 19 Ιουλίου, με την τοπική κυβέρνηση να αποφασίζει στις 15 Μαΐου για το μέλλον του, όταν και θα μπορούν να μεταφερθούν φορτία μέσω θαλάσσης.
  • Η προετοιμασία για το Rally Φινλανδίας συνεχίζεται κανονικά, αλλά δεν θα διεξαχθεί στις 6 με 8 Αυγούστου, που ήταν προγραμματισμένο. Οι διοργανωτές σκέφτονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ως νέους μήνες διεξαγωγής.
  • Το εθνικό πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας έχει ακυρωθεί, αλλά σύμφωνα με την FIA, συνεχίζεται η προετοιμασία για τον αγώνα του WRC, με την νέα αξιολόγηση για την κατάσταση της χώρας να γίνεται στο τέλος Μαΐου.
  • Τέλος, οι διοργανωτές των Rallies Τουρκίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιαπωνίας αναφέρουν ότι προετοιμασίες συνεχίζουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Το Rally Πορτογαλίας είναι ήδη γνωστό ότι έχει ακυρωθεί. Τέλος, συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια νέα μορφή αγώνων (αριθμός ημερών, κάλυψη του αγώνα, αγωνιστικά χιλιόμετρα), για τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος (καταμέτρηση των βαθμών και των αγώνων), για τα logistics (εγκαταστάσεις, μέσα μεταφοράς και οι τοποθεσίες), καθώς και σε ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική απόσταση, την ασφάλεια, την υγεία και τις ιατρικές ανάγκες των αγωνιζόμενων, των ομάδων, των δημοσιογράφων και των θεατών.